Hoppa till innehåll

Gäster & Freeloader

Igår hade vi besök av Jonas L och Julia. Kul! Vi spelade bland annat Cheapass*-spelet Freeloader. Det är faktiskt ett kul spel i all sin enkelhet! Precis som vanligt vad gäller Cheapass är det ett humoristiskt spel som är enkelt att spela. Det är nästan ovanligt lyxigt för att vara Cheapass, korten är riktigt seriösa! Så här kan det se ut när man spelar: spelplansbild på boardgamegeek. Fast vi har förstås inte så många fina markörer, så vi spelar med tortellini, popcorn, makaroner, tärningar eller andra konstiga saker. :)

Spelet går alltså ut på att springa runt och snylta saker från olika människor i spelplanens fiktiva kvarter. För att få en sak ger man tjänster i utbyte. När man börjar spelet har man två tjänster innestående hos var och en av människorna i kvarteret.

Under sin tur kan man antingen

1) Slå tärning och gå, göra det som står på rutan man hamnar på.
2) Göra någon en tjänst, dvs placera ut en markör i dennes hus.
3) Få en sak i utbyte mot att plocka bort så många tjänster som saken kostar från huset man är i.
4) Dra ett kort (med nya utspelbara saker).

När korthögen i mitten av spelplanen är slut vinner den som har flest poäng (snyltade saker är alla värda olika poäng) på spelplanen, förutsatt att den personen lyckats snylta ihop åtminstone en sak tillhörande var och en av kategorierna Food, Shelter och Clothing.

Det finns fler regler, men ungefär så ser det ut i alla fall. Vi har infört extraregeln att man ska säga vad man utför för tjänster så blir det lite roligare. Det kan vara fåniga saker som “jag rengör konstnärens penslar” eller “jag masserar servitrisens fötter efter hennes långa arbetsdag”.

Jag tycker spelet är kul för att det alltid finns så mycket att göra. Man måste välja en sak varje gång det är ens tur, men det är inte så lätt att prioritera… Kanske är det inte det allra mest långlivade spelet som man vill spela jämt, men å ena sidan hinner vi inte spela så ofta och å andra sidan, vad kan man begära för 75 kronor? :)

* Cheapass-spel = billigt spel från företaget Cheapass vars idé går ut på att bara skicka med det nödvändigaste i spelboxarna. Tärningar och markörer har ju alla ändå. Och vem behöver lyxiga spelplaner, det funkar ju faktiskt med pappbitar. I alla fall när följden blir att man bara betalar 75 kr för spelet. I Sverige hittar man spelen t.ex. på SF-bokhandeln.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *