Hoppa till innehåll

Brokeback Mountain

Äntligen fick vi tillfälle att se Brokeback Mountain, som hyllats som en av 2005s bästa filmer och som vi därför varit nyfikna på ganska länge. Inte bara därför, utan också för att regissören är Ang Lee och för att den handlar om homosexuell kärlek.

Jack och Ennis är två cowboys (eller ska man säga sheepboys när de vallar får kanske..?) som tillbringar en sommar med en fårskock ute på Brokeback Mountain. Där hettar det till mellan dem, men det är förbjuden kärlek och särskilt Ennis förnekar sin sexualitet: “you know I ain’t queer!”. Han har vuxit upp med en böghatande far och sett otäckheter som kan hända homosexuella. Dessutom ska han ju snart gifta sig med sin Alma…

Efter sommaren på Brokeback Mountain går det fyra år innan de ses igen. Båda har hunnit gifta sig och skaffa barn, men aldrig har de glömt den där sommaren. När de ses igen kan de såklart inte stå emot attraktionen dem emellan och de börjar ses några gånger om året för att “åka ut och fiska”.

Det är hemskt att det måste vara så svårt. Varför kan de inte bara få älska varandra? Vad skulle vara så fruktansvärt med det? Samtidigt är de själva ytterst dåliga män. Det är vidrigt att tänka sig att det än idag finns homosexuella som gifter sig heterosexuellt och lever ett dubbelliv. Nog för att samhället gör det svårt att vara homosexuell, men det gör det såklart inte okej att föra någon bakom ljuset och vara otrogen. För filmens skull är det bara bra att de är dåliga, det känns mer realistiskt än om de varit någon sorts änglar som det bara är synd om.

En problematisk kärlekshistoria, alltså. Väl värd att se. Hur det sen slutade hade jag redan gissat, men det var ändå inte helt uppenbart hur det skulle gå.

FilminfoIMDB: Brokeback Mountain
Regissör: Ang Lee
År: 2005
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *