Hoppa till innehåll

Hormonskräck och Securitas

Imorse gjorde jag mitt första besök på Göteborgs Kvinnoklinik, för mina p-piller börjar ta slut. Jag pratade även med barnmorskan om min allmänna olust inför att stoppa i sig hormonpiller och hur jobbigt det är när alla vanliga biverkningar är så subtila att man inte klart kan säga om man har några. När jag känner mig deppig utan anledning, är det jag eller pillren?

Jag blev nästan förvånad över att bli tagen på allvar, för jag har fört dessa olustkänslor på tal de senaste två-tre gångerna jag har fått nya p-piller och varje gång har jag fått värsta p-pillerpredikan om hur jättebra det är att äta p-piller och hur fel det är av mig att tänka så. Sist fick jag till och med höra att min motvilja kanske berodde på att jag undermedvetet ville bli gravid! Herregud, jag blev faktiskt ganska sur, fast inte förrän efteråt… snäll flicka som jag är satt jag ju där och log snällt och gick med på att stoppa i mig otäcka hormoner i ett år till.

Men nu har jag fått en tid för att sätta in en kopparspiral! Jag har också recept på p-piller, så jag får fundera ett tag och bestämma mig i lugn och ro. Det känns onekligen fantastiskt att kunna använda ett hormonfritt preventivmedel. Inte lägre dos, hormonfritt. Jag trodde knappt det var ett alternativ, att man i princip måste ha fött barn för att rekommenderas spiral. Men tydligen är det ganska vanligt att man får spiral ändå idag, för att de blivit bättre och för att fler än jag (! tack barnmorskan för den bekräftelsen!) gärna avstår från hormonpreparat.

Det kan göra ont att sätta in den. Man kan också få rikligare blödningar. Men det finns ju bara ett sätt att ta reda på hur det fungerar för just mig och jag tycker det kan vara värt det. Beslutet är inte oåterkalleligt.

Utöver hormonfriheten finns det andra fördelar: spiralen är GRATIS och sitter där den sitter i fem år innan man måste byta.

Jag tycker det är otäckt att stor del av befolkningen är hormonkontrollerad och att ungdomsmottagningar och kvinnokliniker delvis befolkas med hormonpreparatspredikanter som verkar få provisionslön baserat på hur många recept de lyckas skriva ut.

—-

Till något helt annat: Idag var jag och Jonas på Securitas infoträff om sommarrekrytering till deras väktartjänster. Jag var utan tvekan spädast på mötet och det såg länge ut som att jag skulle bli enda tjejen bland alla biffiga killar, men någon minut sent droppade det faktiskt in en tjej till. Fast jag var fortfarande spädast. Men vad gör det då? Jag hade ändå inte tänkt mig att bli den typen av väktare som avvärjer slagsmål, utan kanske snarare en stationär väktare som hanterar inpasseringskontroll och liknande. Jag tycker det verkar vara ett bra jobb – och så vore det ju tufft att få ha Securitasuniform och lära sig slåss med batong. :) Skämt åsido, vi ska söka båda två och har beställt personbevis och sjukskrivningsintyg som de vill ha. Onekligen något omständig ansökan, men det känns som ett seriöst och bra jobb. Vi får väl se hur det går. Söker allt jag hittar och hinner, förhoppningsvis får jag något sommarjobb. För övrigt dök det upp en annan intressant möjlighet idag… men det blir en senare historia, kanske.

6 kommentarer

 1. Fullkomligt lysande att höra om spiralen, då lär även jag slänga dessa hormonpiller i väggen och förhoppningsvis skona omgivningen från lite humörsvängningar. Tack!

 2. Ika Ika

  Man ska ha stark karaktär och klara av att visa lite bestämdhet om man vill slippa bli påtvingad p-piller, det är min erfarenhet. var hos läkare för mina rikliga menstruationer i höstas, han ville genast skriva ut p-piller. Det vlev jag siom fick upplysa honom om att man kan äta tranexamsyrepreparat också, och kan han vänligen skriva ut ett recept på sådana tabletter åt mig. Tycker att det är skrämmande hur rutinmässigt man skriver ut p-piller åt kvinnor, det verkar som om många läkare tar för givet att alla kvinnor egentligen vill äta p-piller.

 3. Veronica Veronica

  Det är tråkigt att man ska behöva vara så påläst och bestämd när man ska besöka en läkare/barnmorska, det bästa är ju om man själv vet vad man vill ha och så ska det ju inte behöva vara ! Det är ju dom som ska informera om alternativen ! Spiral är säkert bra, har även hört att p-ring är ett bra alternativ, har en kompis som just har bytt från p-piller till p-ring och som rekommenderar det. Jag funderar på att byta från p-piller t minipiller för att förhoppningsvis slippa min hemska mensvärk – men vem vet, kanske finns bättre hormonfria alternativ för att slippa smärtan och slippa att behöva äta starka smärtstillande tabletter en gång i månaden ? Får göra lite research innan mina p-piller tar slut om ett halvår…

 4. Helena Helena

  Känns bra att kunna informera lite om att det faktiskt finns alternativ. Det stämmer verkligen som Ika och Veronica säger att man oftast måste vara påläst och bestämd för att komma förbi runt p-pillerstvånget. Det är otäckt! Varför skriva ut p-piller på rutin när man vet att det påverkar hur kvinnor mår? Och varför få det att låta som att p-piller ÄR det enda vettiga alternativet? Usch! Känns helt snett att det är Veronica som ska vara påläst och inte barnmorskan, men jag kan inte annat än hålla med om att Veronica gör bäst i att själv kolla upp vad hon vill prova och stå fast vid det…

  Man undrar ju vad grejen är. Vad är det för otäck konspiration egentligen? Vem tjänar på att hormonkontrollera den kvinnliga befolkningen? Är det något jag missat?

 5. Sara Sara

  Hej!
  Jag hamnade här på din sida när jag sökte lite om preventivmedel. Visst e Gbgs kvinnoklinik toppen och jag hoppas de blir bra för dig med spiralen. Även jag blev rekommenderad kopparspiral av dom, men tyvärr har det inte funkat så bra för mig, har haft konstant blödning i 2+2 månader nu. (med ett mellanrum då jag va där på besök o fick gulkroppshormon för att sluta blödning o se om de skulle göra de bättre). På onsdag ska jag ta ut den o är lite ledsen över att det inte funkade, vill inte börja med hormoner igen.. Men har hört talas om ngt som heter LadyComp en liten dator som kollar när man har säkra perioder… Kanske blir de de, eller p-ring som ngn nämnde här, den innehåller ju mindre hormoner.. För visst känns det läskigt med dessa starka piller som vi proppar i oss. Kram på dig o lycka till med spiralen!

 6. Helena Helena

  Sara: Jag har samma problem som du, men försöker uthärda! Läste på internet om en tjej som blödde konstant i fem månader, men sen lättade det… och det har nog blivit lite bättre för mig också, tror jag. Jag VILL att det ska funka! Det värsta är nog att jag KÄNNER den ibland, det kan göra ganska ont. Inte lätt sånt här, men hormoner är ändå otäckast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *