Hoppa till innehåll

Filmbetyg

Det är svårt att sätta betyg på film. Min skala på 1-5 känns lite trång, det blir väldigt stor skillnad på fyror och fyror. Jag sätter väldigt få femmor och skulle gärna sätta fler, men det känns väldigt stort att ge en film en femma, så det blir många fyror.

Jag roade mig med att gå igenom mina fyror och plocka ut filmer som jag fastnade för mer än andra. Filmtitlar som fick mig att minnas filmen och gav mig ett släng av en känsla den fick mig att känna. Filmer som stannat kvar. Filmer som är bättre än de flesta fyror. Inte nödvändigtvis filmer jag skulle vilja ge femmor, men ändå filmer som satt djupare spår än de flesta fyror. Kanske kommer några att få en femma så småningom. Många av mina femmor är faktiskt filmer som haft tid på sig att få sin speciella plats i mitt hjärta.

Vilka var det som blev kvar då? Jo:

A Tale of Two Sisters (mysrys!)
Angels in America (härlig!)
Brokedown Palace (gripande)
Constantine (förvånar mig själv)
Dial M for Murder (smart)
Eternal Sunshine of the Spotless Mind (cool)
Haibane Renmei (mysig serie)
Heavenly Creatures (hemsk)
It’s All About Love (annorlunda)
Kiss of the Dragon (gillar av någon anledning…)
Lolita (Kubricks, den nya är blaj)
Love Actually (mysig)
Mildred Pierce (intressant noir)
O Homem Que Copiava (charmig)
Scarlet Street (bra noir!)
Shaun of the Dead (roligast på länge!)
Strings (cool)
Sunset Blvd. (klassisk)
The Incredibles (bra)
The Machinist (obehaglig)
The Notebook (snyft)
The Skeleton Key (mysrys!)
Tokyo Godfathers (skön anime)

Säkert missade jag ett gäng också…

För övrigt finns det så grymt många filmer jag vill se. Nästan så att det känns jobbigt. Ni kanske har noterat min lilla “knapp” under “Kulturellt” på förstasidan? Den håller reda på hur många jag sett av IMDb’s 250 mest populära filmer. Inte för att jag nödvändigtvis vill se alla av dem, men det är ändå roligt att samla bra film…

Publicerat iFilm

2 kommentarer

 1. Ika Ika

  Jag känner igen mig, fyrorna är svåra, det blir väldigt många av dem. Man önskade att man kunde sätta ut minus- och plustecken som komplement, men jag betygsätter ju på filmtipset och då funkar det inte.

  Jag vill också se Angels in America! Har tittat suktande på dvd:n, men den är rätt dyr…

  Att du inte gett Eternal Sunshine… en femma? Det gjorde jag, tyckte verkligen om den. Dessutpom är det en film som man lever med efteråt. I vissa stunder brukar jag testa mig själv lite genom att fundera på om jag skulle vara beredd att radera någon eller något ur minnet. Hittills har det sist och slutligen aldrig känts så.

 2. Helena Helena

  Eternal… gjorde inte riktigt så starkt intryck på mig. Jag minns den faktiskt inte särskilt väl, men den är en sån film jag skulle kunna tänka mig att se om. De flesta av mina femmor, rentav alla som VERKLIGEN känns som starka femmor, är såna filmer jag sett mer än en gång.

  Ibland blir jag rädd att jag inte ägnar filmer tillräckligt stor uppmärksamhet nuförtiden. Skulle jag kanske hitta fler femmor om jag inte såg så mycket film? Jag vet inte… men filmer kunde onekligen bli viktigare när jag var yngre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *