The Life of David Gale

Ett intressant inlägg i dödsstraffsdebatten! Antidödsstraff-aktivisten David Gale ska avrättas för att ha våldtagit och mördat sin vän och med-aktivist Constance Harraway. Strax innan domen ska verkställas berättar han om sitt liv för reportern Bitsey Bloom. Hon är till en början övertygad om att han är skyldig, men Gale lyckas få henne på sin sida. Kan systemet vara så missanpassat att man avrättar oskyldiga människor?

En väldigt bra historia, tycker jag, men jag kan inte säga exakt hur häftig den är utan att spoila…

Den största anledningen att vi såg filmen är att jag bestämt mig för att se fler filmer med Kevin Spacey. Han är verkligen bra, mycket tack vare sin lågmäldhet och så gillar jag hur han pratar. Det är alltså Spacey som spelar David Gale och Constance spelas av en annan av mina nyfunna favoriter: Laura Linney. Henne fick jag upp ögonen för i och med att jag läste att rollbesättaren för Love Actually inte var nöjd med förslagen på skådespelare att gestalta Sarah, utan sa “Jag vill ha någon som Laura Linney!”. Varpå man helt enkelt erbjöd Linney rollen och hon fick den. Bitsey Bloom spelas av Kate Winslet, som jag aldrig direkt ogillat men som nog varit lite mycket Titanic för mig… men hon har gjort mycket annat bra.

Jag har funderat mycket på vad jag ska sätta för betyg. Den är inte en solklar femma, men det går ju inte att markera att den är en stark fyra. Svaga femmor har jag i princip aldrig satt, men varför inte? Jag vill ju ge mer femmor. Och jag kan ändra mig om jag vill, så varför inte sätta en femma och se hur det känns..? Det är en häftig film som jag definitivt rekommenderar. Se den!

FilminfoIMDB: The Life of David Gale
Regissör: Alan Parker
År: 2003
Omdöme (1-5): 5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *