Hoppa till innehåll

Det sjunde inseglet

– ”Vem är du?”
– ”Jag är Döden.”
– ”Kommer du för att hämta mig?”
– ”Jag har redan länge gått vid din sida.”
– ”Det vet jag.”
– ”Är du beredd?”
– ”Min kropp är rädd, inte jag själv.”

– ”Vänta ett ögonblick.”
– ”Så säger ni alla. Men jag lämnar inga uppskov.”
– ”Du spelar ju schack, inte sant?”

Då har jag äntligen sett denna klassiker om religion och existensiella frågor i ett pestplågat medeltidssverige. Vem känner inte igen scenerna med riddaren som spelar schack mot Döden? Det här är definitivt en film man bör ha sett. Bra är den också, om än med en ganska märklig blandning av humor och allvar. Måhända är det Soldat Boms fel att jag har extra svårt att ta Nils Poppe på allvar, men visst är han också ganska fånig…

Dialogen är härlig och innehåller många oförglömliga citat. Givetvis får vi lite kvinnonedvärdering också, men vad annat är att vänta…

Inga Gill tänker jag mig som en fryntlig dam och det är väldigt roligt att se henne som bombnedslaget Lisa i den här filmen. von Sydow och Ekerot är såklart underbara i sina roller som riddaren och Döden, de är ju så… klassiska!

FilminfoIMDB: Det sjunde inseglet
Regissör: Ingmar Bergman
År: 1957
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *