Hoppa till innehåll

Crouching Tiger, Hidden Dragon

Kinesisk titel: Wo hu cang long

Jag har velat se den här filmen jättelänge och fått förväntningarna uppskruvade. Faktum är att jag inte heller blev besviken, utan verkligen gillade filmen – trots att den inte var riktigt som jag tänkt mig.

I handlingens centrum står ett fantastiskt svärd som skänks, stjäls, återlämnas och stjäls igen under filmens gång. Det är mycket fäktande och flygande i luften och dessa scener är skrattretande tydligt fejkade, vilket kanske gör filmen lite svår att ta riktigt på allvar… men det skapar ändå en ganska speciell och övernaturlig stämning, så att det känns som man hamnat i en annan värld. Jag kunde inte låta bli att småle när jag såg en post i IMDb-forumet med titeln ”Crouching Tiger, Hidden Strings”. Det syns sååå väl att de hänger snarare än flyger.

Filmen har ett brett persongalleri och bitvis har jag lite svårt att hålla reda på folket, men det reder ut sig. Karaktärerna är intressanta och det är underbart att för en gångs skull få se tuffa kvinnor som inte bara verkar vara där för att visa sina kroppar i tajta alternativt näst intill obefintliga kläder – men visst anspelas det mycket på deras skönhet ändå, det slipper man väl aldrig undan.

Jag hade nog halvt om halvt förväntat mig storslagna naturbilder i stil med de jag sett från House of Flying Daggers och Hero (andra filmer jag vill se), men riktigt så var det inte här även om det bitvis var fint.

Mycket sevärd film som inte bara handlar om svärd och hämnd utan också om kärlek och att vara sann mot sig själv.

FilminfoIMDB: Crouching Tiger, Hidden Dragon
Regissör: Ang Lee
År: 2000
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *