Hoppa till innehåll

Göteborg: En översikt

Efter ett år i Göteborg kan det vara på plats att summera lite intryck och dessutom har Frida, som är på väg att flytta hit, bett om Göteborgstips ur en annan nyinflyttads perspektiv. Jag kommer att göra detta i olika delar och börjar med en liten översikt.

Jag tycker verkligen om Göteborg. Här finns tillräckligt av storstadens utbud av affärer och nöjen, men samtidigt en lugnare stämning än världsmetropolerna erbjuder. Göteborg känns inte särskilt stort, mest mysigt!

En bra startpunkt om man är nyfiken på Göteborg är som alltid Wikipedia. Här får man kortfattad information om stadens historia, siffror och intressanta platser. Sen kan man givetvis läsa mina dagboksinlägg i kategorin Göteborg också. :)

Att ta sig runt

Det har väl inte undgått någon att Göteborg är spårvagnarnas stad? För information om kollektivtrafik är det Västtrafik man besöker. Ett tips för den som ofta söker resor på sidan är att kolla upp smarta genvägar som underlättar sökandet. De tycks finnas för nästan alla hållplatser utom min, tyvärr… jag mailade dem faktiskt precis och frågade om de kunde lägga till den.

För enstaka resor går det naturligtvis bra att köpa biljett av chauffören (i dagsläget 20 kr), men ett 100-kort är annars en fin investering. De är värda 100 kronor och varje gång man kliver på stämplar man kortet så att pengar dras av. Resor inom Göteborgsområdet kostar 2 kuponger (man trycker på knappen med 2:an), vilket för tillfället motsvaras av 14:50. Att det inte går jämt upp mot ett 100-kort är inga problem, stoppar man i ett kort med för lite pengar piper maskinen ilsket men blir glad igen när man stoppar i sitt nästa kort.

Själv köper jag såklart månadskort för 510 kronor.

Korten kan köpas i nästan varenda kiosk och gäller både på spårvagnar, bussar och skärgårdsbåtar. Du kommer faktiskt ända ut i skärgården med 2 kuponger om du bara hinner byta inom 90 minuter från första stämpling!

Att bara åka runt och upptäcka nya platser är kanske det bästa, enklaste och billigaste Göteborgsnöjet – det är ju så enkelt när man bara behöver hoppa på en spårvagn och åka några minuter i valfri riktning. Lisa tog sig tid att skriva en finfin guide till Majorna när jag bad om råd inför stundande utflykter.

Utsiktsplatser

För en bokstavlig överblick över staden finns ett flertal lämpliga platser. Den jag använt mest är ganska anspråkslös egentligen – det är höjden bakom Näckrosdammen från vilken man ser ganska bra ut över staden och Liseberg. På Liseberg finns givetvis både Lisebergstornet och fritt-fall-åkturer som ger finfin utsikt. En riktigt mysig utsiktsplats är annars Ramberget på Hisingen, som jag tyvärr bara besökt en snabbis med bil än så länge. Slutligen har vi länge tänkt gå upp i Läppstiftet, som med sitt centrala läge säkerligen ger en fin överblick över innerstaden. Det finns ett café på toppen och jag tror det kostar några tior att komma dit. Definitivt ett projekt på min att-göra-lista!

Att flytta hit

Flytta till Göteborg? Grattis! Den som söker hyresrätt bör känna till Boplats Göteborg där lägenheter slumpas ut bland mängder av sökande. Så hittade vi bostad, men det krävdes en hel del engagemang. Det är många som vill bo här. För den som ska köpa bostad tipsar jag gärna om bostadsmäklarna m2, där jag hade ett extraknäck fram tills nyligen. Inte utan att man blir sugen av att titta på deras fina bilder av bostäder till salu!

Göteborg på webben

Givetvis finns det en uppsjö av material om Göteborg på internet. Ett urval:

Göteborgs stad – kommunens officiella webbplats
goteborg.com – officiell besöks- och evenemangsguide
Vårt Göteborg – nyheter från Göteborgs stad
Göteborg CityGuide – en del av cityguide.se

MINA INTRYCK AV GÖTEBORG
är tänkt att bli en serie av inlägg

Göteborg: En översikt – detta inlägg
Göteborg: Shopping

Hör gärna av dig med frågor, kommentarer eller tillägg!

UPPMANING TILL GÖTEBORGARE
Säkert finns fler än jag som tycker om att åka runt i staden och upptäcka nya platser, om det så bara är hållplatsen innan man kliver av i vanliga fall. Var bor du någonstans? Gör som Lisa och (snart) jag, skriv en guide om din egen stadsdel! Det spelar ingen roll om det finns sju höghus och en pizzeria, nånting har du säkert att säga eller hur? Har du ingen egen blogg lägger jag gärna upp materialet här, annars blir jag hemskt glad om du ger mig länken så jag får läsa!

3 kommentarer

  1. Karin Karin

    Vi måste verkligen komma ihåg att skriva ut “Majorna-guiden”! Det är trevligt att irra planlöst, men kanske ännu bättre att ha heta tips att gå efter. :)

  2. vad kul uppmaning! det hade verkligen varit schysst med fler stadsdelsguider! När kommer din guide till B-sjön?
    Tips om utsikter: Sjöfartsmuséets väldigt höga torn är öppet för besök varje söndag hela sommaren. Har inte varit där själv, men det ska vara schysst.

  3. Helena Helena

    Det går lite långsammare än jag tänkt mig med den här inläggsserien… jag har tokmycket att göra! Men Bergsjön-guide kommer, var så säker. Jag har till och med varit ute och rekognoserat lite inför den…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *