Hoppa till innehåll

Och var vill du ha din cancer, lille vän?

Senaste tidens varningar fick mig att kolla upp hur mycket min egen mobiltelefon LG C3300 strålar. Jag hade mått bättre om jag inte gjort det.

Strålningen uttrycks alltså i ett SAR-värde som tolkas enligt följande:

<0.5 låg strålning
0.5-1.0 medel
>1.0 hög strålning

Min telefon har värdet 1,05. Min första tanke var att jag kanske skulle börja använda min gamla hederliga Nokia 3210 (som trots sina begränsade funktioner egentligen är trevligare än LG C3300) igen, men den tanken dog abrupt när jag upptäckte att SAR-värdet för den är 1,14. Jag har alltså gått runt och skickat hög strålning in i huvudet i sex år…

Ska man oroa sig? Man vet ju inte alls vad det innebär. Får man cancer? Händer det något annat otäckt?

Min första åtgärd var att packa upp handsfree-prylen som följde med telefonen. Jag har inte ens testat den innan, det känns så fånigt på något vis. Nu tycker jag det är rätt tufft att kunna ha fria händer, även om det tar lite längre tid att svara då det är krångligare att få ordning på sladd och hörsnäcka än att bara öppna telefonen. Men… visst kan jag förstå att cancer i huvudet är jätteilla, fast väljer man genom handsfree bara att flytta cancern lite då eller? Får man livmoderscancer om man har den i fickan? Var vill du ha din cancer? Usch… det är otäckt att inte veta om man borde oroa sig eller inte.

Hos mobilfakta kan man kolla upp SAR-värdet hos de flesta telefoner. Genom sarvalues.com hittade jag en telefon som verkar riktigt trevlig och bara har SAR 0,16, nämligen Sony Ericsson Z600. Men för en sån liten leksak får man punga ut cirkus 2500 spänn vad det verkar. Det är ganska exakt 2500 mer än vad jag gav för min nuvarande… och mobiltelefon är så lågprio det kan bli, särskilt när jag faktiskt har två fungerande telefoner.

Men jag vill ha den… den har snooze på alarmet, som jag verkligen saknar med C3300. Jag mailade och frågade. :) Och vad gäller låg strålning är den mycket svårmatchad, förutsatt att informationen är tillförlitlig.

Jobbigt. Givetvis fick jag ont i huvudet när jag läste om allt detta, både första gången och nu när jag skriver om det. Är det hjärntumören som spökar, eller bara lite vanlig hederlig hypokondri..?

3 kommentarer

 1. Vill inte tänka på det där med strålning, men om jag skulle välja skulle jag definitivt välja BORT hjärntumör jämfört med nästan alla andra sorter… De är svåra att behandla, hög dödlighet, kort förväntad livslängd och i värsta fall är den dessutom “förstörd” av personlighetsförändringar mm…

  Hur som helst så är det ju inte fastställt att mobiltelefonstrålning ger ökad risk för cancer, så jag tror absolut inte att det är nån hjärntumör som ger dig ont i huvudet nu ;)

  Annars saknar jag också snooze på min telefon, och jag menar verkligen SAKNAR!

  Kram!

 2. Jörgen Jörgen

  Nu byter fler och fler företag till sk centrex-växlar vilket innebär att alla som har haft mobil delvis i tjänsten tidigare har mobilen som enda tjänstetelefon. det innebar för mig att samtalstiden i mobil ökade ca 70 %.Jag har känt ett ökat obehag att använda den direkt intill örat pga stelhet och ömhet intill det öra jag har mobilen vid. Självklart kan sk handsfree hjälpa till men det har jag aldrig använt tidigare. Jag är säljare till yrket vilket innebär att jag är i telefon 50% av min arbetstid. Jag kommer att använda handsfree framöver vad de än försöker säga .Jag har en K800i, och tidigare P910.

 3. Det är otäckt att inte veta om det är farligt eller inte! Jag har känt mig lite lugnad av att jag faktiskt har en Z600 nu, men den är förstås begagnad och ganska sunkig, så jag ska väl byta när jag får råd… då blir det väl att börja tänka på det igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *