Hoppa till innehåll

V for Vendetta

Nu har jag också läst Alan Moores klassiska serieverk V for Vendetta som nyligen blivit film.

Det är en framtidsdystopi som utspelar sig i England efter ett atombombskrig. Människorna lever i ständig skräck för landets ledare och man har undanröjt oliktänkande, mörkhyade och homosexuella.

En maskerad terrorist som kallar sig V kämpar för revolution, spränger byggnader och tar hand om den unga Evey Hammond efter att ha räddat henne undan ett farligt möte med polisen. Långsamt rullas Vs historia upp och vi får veta hans anledningar till hämnd.


Evey Hammond och V

Första halvan och slutet av boken är väldigt spännande, men däremellan tappar jag intresset ett tag. Berättelsen är ganska rörig, man hoppar ständigt mellan olika karaktärer som jag har fullt sjå med att hålla isär. Ibland blir det väl mycket prettomonologer för min smak och jag stör mig bitvis nästan lika mycket som Evey på V och hans kryptiskt poetiska, men knappast informativa, sätt att kommunicera. Men visst är det en väldigt intressant och läsvärd historia. Det känns bra att ha läst den och jag ser fram emot att se filmen.

V for Vendetta
Författare: Alan Moore
Antal sidor: 286
ISBN: 0930289528

3 kommentarer

  1. Ika Ika

    En sak som slog mig när jag läste det här inlägget är att jag saknar ett årtal för bokens tillkomst… Har inte alls tänkt på det tidigare när du har skrivit om serier, men nu blev det plötsligt intressant. Framtidsscenarion i fiktionen är ju oftast väldigt bundna till sin tillkomsttid, de berättar ofta väldigt mycket om den tidens värderingar. Därför hade det varit intressant att veta.

    Min bror tjatar för övrigt på mig att jag borde se filmen.

  2. Helena Helena

    Ika, du har rätt. Det är intressant när boken skrevs. Arbetet med V for Vendetta började 1981 och den gavs ut 1982-1988. Den utspelar sig i “framtiden”, alltså 1997… Moore skriver i förordet om hur naiv han var när han skrev berättelsen, så givetvis påverkas boken mycket av sin tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *