V for Vendetta

Alan Moore är allt annat än förtjust åt att folk gör film av hans serieverk. Hela poängen är ju att de är just serier, att han utnyttjat mediets fördelar och nackdelar för att berätta den historia han vill ha fram – med en film blir det helt annorlunda. Han vill inte ens förknippas med filmerna.

Att ha läst serien gör såklart att jag inte uppfattar filmen likadant som den som inte gjort det. Dels är de ganska olika och jag tycker såklart att serien är rätt och filmen fel. Framförallt går filmen så evinnerligt fort. Hade jag hunnit fatta någonting om jag inte läst serien? Lite svårt blir det också att förstå vad man ska fatta, eftersom filmmakarna försökt stöpa om filmen att passa in bättre i dagens värld – på Wikipedia finns en lista över skillnaderna. Det finns scener när jag känner att man förmodligen hade blivit svindlande överraskad om man inte vetat hur det låg till redan. Det känns som att det här borde vara en bra film, det bara känns lite sådär urvattnat som det ofta gör när man redan läst.

Evey är sig väldigt olik från boken. Kvinnoframställningsprincipiellt är det bra, hon skildras som en ganska redig kvinna snarare än en prostituerad som måste tas om hand. Filmen motiverar bra mycket bättre varför V tar henne med sig, det får man sätta på dess plussida. Natalie Portman funkar bra i rollen, tycker jag och faktum är att en av de saker jag såg fram emot med filmen var att få se hennes underbart vackra hår rakas av. Fast de gjorde inte särskilt stor grej av det, jag hade väntat mig rejäla bildgodissekvenser med hennes tjusiga hårsvall så att det nästan skulle göra ont att se det falla, men icke…

Seriens V var oerhört frustrerande med sitt evinnerliga, ickeinformativa prettoprat och att Hugo Weaving inte känns likadan beror säkert på att han inte har lika mycket tid på sig att frustrera.

Jag har dragit mig för att skriva den här recensionen, för jag vet egentligen inte vad jag vill säga… men hur som helst så är bok och film inte alls samma sak. Så är det bara. Filmen är bra, men känns lite blek efter boken.

FilminfoIMDB: V for Vendetta
Regissör: James McTeigue
År: 2006
Omdöme (1-5): 4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.