Hoppa till innehåll

En massa tesorter!

Jag dricker hinkvis med te. Älskar att testa nya sorter och är ständigt i jakt på det perfekta teet i olika intressanta kategorier. Här kommer en liten dokumentation över mina provsmakningar – alla vi haft hemma på sistone, utom pås-teer. De allra flesta är blandningar från Kahls, som jag köper via Götheborgs Te och Kaffehandel i Nordstan.

Favoriterna har jag markerat med !

Kanelte
Kahls: Svart te, kanelbitar samt arom av kanel.

I många månader drack jag bara detta te. Min klassiska favorit! Jättegott, kryddigt och härligt. Ett av mina projekt är att hitta ett riktigt bra kryddigt te med mer saker i, men det kluriga är att teerna oftast smakar ungefär som kanelte, även om det är annat i.

Stormvarning
Kahls: Svart te, apelsinskal, äpplebitar, kryddnejlika, kanelbitar, vaniljstång samt arom av äpple, apelsin, kanel och kryddnejlika.

Jag är på jakt efter ett bra kryddigt te och kunde inte motstå detta efter att ha läst beskrivningen. Det innehåller ju jättemycket gott, men tyvärr doftar och smakar det nog mest kryddnejlika. Nästan en smula fränt och därför inte min nya kryddiga favorit. Men tänk om det kunnat smaka som det lät…

Grönt & skönt
Kahls: Grönt te, citrongräs, hallonbitar samt arom av hallon, jordgubb, rödavinbär och citron.

En klassiker som finns på många cafeer. Det doftar hallon, men smakar citrus! Jag har druckit upp allt jag köpte av det, för det är gott. Det är inte otänkbart att jag köper mer, fast just nu vill jag hellre testa nya sorter.

Förkylningste
Köpt hos Josefin i Saluhallen. Örtblandning av malva, kamomill och citrongräs.

Kunde inte låta bli att testa eftersom det enligt uppgift skulle kännas bra vid förkylning. Det smakar väldigt örtigt, men har tyvärr irriterande små, mjuka bitar som fastnar i tebollen. Huruvida det lindrar en förkylning återstår att se.

Turkiskt apelsinte
Köpt hos Josefin i Saluhallen. Ett orange pulver man löser upp i vatten.

Funkar i kallvatten, men är godast varmt. Färgen blir väldigt fint gul och det smakar gott, men påminner en aning om såna där brustabletter med C-vitamin.

Jordgubb Grädd
Svart te med smak av jordgubbar och grädde.

Söt doft, utan att smaken blir sliskig. Helt okej, men ingen favorit för min del, det var Jonas som ville köpa teet.

Oriental Evening
Svart, kryddigt te med smak av kanel, kardemumma och mer, fast jag hittar ingen beskrivning på nätet och jag har druckit upp allt vi hade.

Som många kryddiga teer lovar doften mer än den kan hålla och Oriental Evening tillför egentligen inte särskilt mycket mer jämfört med vanligt kanelte. Det är gott, men jag letar fortfarande efter ett riktigt bra kryddigt te.

Lapsang & Svart Vinbär
Svart te med svart vinbär och lapsang.

Ett försök att efterapa blandningen Student Special som Jonas brukade köpa i Linköping. Den är inte en av mina favoriter, kanske mest beroende på mina ångestladdade minnen kring barndomsbesvikelsen när mamma på min enträgna begäran gjorde iste – och använde Lapsang! Usch så illa det smakade.

Snowing Osmanthus
Gröna Teimporten: Vitt te som fått smak av osmanthusblommorna.

Det häftigaste med det här teet är såklart att det blir som ett konstverk i muggen, men smaken är inte dum den heller.

Vintersaga
Kahls: Svart te, äpplebitar, mandelbitar, kanelbitar samt arom av apelsin och citron.

Det här lät otroligt gott på smaken! I doften dominerar citronen, i smaken är det svårt att plocka ut något särskilt. Gott, men smakar inte så bra som det låter.

Livslust
Kahls: Grönt te, solrosblommor samt arom av aprikos och grädde.

Ett av de teer som bäst motsvaras i smak av sin doft som torrvara! Det är inte dåligt heller, med tanke på att Livslust doftar väldigt gott. Jag har druckit slut på det, men ser fram emot att köpa mer. Mycket bra te i kategorin grönt smaksatt.

Irish Dream
Lösviktste från Hemköp: Svart te med kakao och whisky.

Mycket lätt kakaosmak, whisky för subtil att ens anas. Smakar inte på något vis dåligt, men är ganska intetsägande.

Japanskt körsbärste
Kahls: Grönt te samt arom av vilda körsbär.

En av mina nyfunna favoriter! Det luktar lite otäckt, som körsbärsgodis, men smaken är betydligt mer diskret och fin. Mycket gott.

Rooibos Vanilj
Lösviktste från Hemköp. Rött te med vanilj.

Vacker röd färg! Gillar rött te, fast vaniljbiten är nog inte min grej. Bättre än det svarta vaniljtet.
Doftar nyponsoppa med vaniljglass.

Lady Green
Lösviktste från Hemköp. Grönt sencha-te med smak av passionsfrukt och safflorblommor.

Smaksättningen är mycket lätt och det är riktigt gott!

Gröna höjder
Lösviktste från Coop. Grönt te med exotiska frukter, citrus, ringblomma, ros, safflor.

God, fruktig och blommig doft och smak. Jag tycker det är gott.

Champagne & fläder
Lösviktste från Coop. Svart te med smak av champagen och fläder.

God fläderdoft. Smaken av fläder är ganska tydlig, champagnen är däremot svår att plocka. Jag har fortfarande inte riktigt bestämt mig för om jag tycker att fläder hör hemma i te eller inte… Kall flädersaft känns egentligen mer rätt.

Tillägg: Nu har jag bestämt mig, det här är inte gott. Gjorde precis en mugg, men jag ska hälla ut den och slänga resten av teet. Tur att jag inte köpte så mycket.

Genmaicha
Grönt Bancha-te med rostat ris! Köpt hos Tea Centre of Stockholm, se här.

Det fungerar bra att hälla vattnet direkt över teet i muggens botten. Bladen vecklar ut sig och stannar i botten, medan riskornen flyter upp till ytan tills de dragit åt sig tillräckligt mycket vatten för att sjunka igen. De är goda att tugga på! I torrform luktar teet nästan lite otäckt – jag tycker doften påminner om fisk! – men smaken är god. Ett bra, ganska neutralt grönt te med en extra knorr i form av det krispigt goda riset.

Söderblandning
Svart te med olika blommor och tropiska frukter.
Köpt hos Tea centre of Stockholm, se här.

Jag fick hem detta te i en plastpåse i en plåtburk i en kartong. Så fort jag skar upp kartongen kände jag hur den underbara doften fyllde hela köket. När Jonas kom hem flera timmar senare kommenterade han att det luktade väldigt gott i köket. Den doftar ljuuuuvligt och är väldigt fin att se på med massor av skalbitar och blomblad i. All ljuvlighet överförs i sedvanlig ordning inte riktigt till teet, men det är ändå tillräckligt mycket kvar för att det ska vara bli ett riktigt gott te.

Vaniljte
Kahls: Svart te samt arom av vanilj.

Jag tycker det smakar lite konstgjort, men så är det också Jonas te, inte mitt.

Kärlekste
Svart te med olika blommor och rosa strösselhjärtan!

Det här fick vi i present av Maria! Väldigt gulligt med hjärtan i, fast för smakens skull är det nog bättre att hoppa över strösslet. Det blir ganska sött, åt det konstgjorda hållet, men det smakar tillräckligt bra.

Earl Grey
Svart te smaksatt med bergamottolja.

För mig är detta det allra mest klassiska teet. När jag var liten var det te för mig och jag drack det med mjölk. Jag tycker fortfarande att det luktar himmelskt gott och smaken motsvarar i stort sett doften. Det är inte konstigt att det är så vanligt.

9 kommentarer

 1. Ika Ika

  Både intressant och inspirerande läsning! Får nästan lust att göra en liknande förteckning över mina egna tesorter…

 2. Helena Helena

  Kanske en ny bloggutmaning? :) Jag skulle gärna läsa vad andra dricker för té, i alla fall.

 3. Nu blev jag sugen på att göra te på vanligt hederligt sätt igen. Lapsang var länge sen jag smakade. Alltid det bästa.

  Förutom ett och annat påste blir det bara turkiskt te just nu. Turkiskt te kokas i vatten i åtminstone tjugo minuter, med bara lite vatten. Det riktigt starkt och får dessutom den där brända smaken som man enligt det kinesiska och västerländska teidealet alltid vill undvika. När man dricker det späder man ut det med hett vatten.

  Dessutom görs det alltid i en dubbelkanna, som jag faktiskt bara har sett här. En liten kanna för teet som står ovanpå (som lock) en större kanna i vilken man bara kokar vatten.

 4. Vad det gäller kryddade teer gillar jag det som Teboden här i stan kallar för Chai. Det luktar som pepparkaksdeg.

  Sencha körsbär är en av mina favoriter.

  Jag antar att Genmaicha är det som jag brukar kalla rispuffste. Man brukar få det till maten på kinarestauranger. Det gillar jag också.

  När jag beställde Snowing Osmanthus efter att du tipsat om det (det är gott, för övrigt) köpte jag även Macha. Det är alltså grönt te som är malt till fint grönt pulver som man bara lägger i hett vatten. Jag tycker mycket om det. Dessutom är det praktiskt eftersom det är drickfärdigt så fort vattnet kokat färdigt.

 5. Helena Helena

  Jag blir väldigt nyfiken på det där turkiska teet!

  Macha skulle jag också vilja testa – tydligen kan man använda det till en massa saker, jag har t.ex. sett recept på teglass.

 6. Jag skulle vilja tipsa dig om Dung Ti som är ett mycket trevligt oolongte med en blommig smak. Det är ganska dyrt men gott!

 7. Jennifer Jennifer

  Japanskt körsbärste har blivit min bästa vän i dryckesform, jag sveper lätt tre till fyra koppar om dagen. Jag älskar te och har äntligen funnit min favorit!
  Blev dock nyfiken på det turkiska teet. Var kan man hitta sådant?

 8. Jennifer: Ja, det är verkligen gott! Nu blev jag sugen på att ta en kopp…

  Det turkiska apelsinteet, om det var det du menade, hittade jag i tebutiken i Saluhallen i Göteborg. Vet inte var det kan finnas mer. Det har inte blivit någon storfavorit, eftersom det är väldigt sött. Varm apelsinsaft, liksom…

 9. Sökte på beskrivning av körsbärsteet och hittade hit. Det är grymt gott, och det är lyxigt att kunna köpa det direkt i en Kahlsbutik i Jönköping. Må så gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *