Hoppa till innehåll

Pappersväggar

Jag har lyssnat på novellsamlingen Pappersväggar som talbok, med John Ajvide Lindqvist själv som uppläsare. För mig är det nytt att lyssna på talböcker, men det förgyller verkligen tråkiga stunder vid diskbänken och spisen. Att det är författaren själv som läser tycker jag är en stor fördel – man vet att han får chansen att säga, betona och uttala saker som han vill att det ska göras.

Pappersväggar är en samling noveller om död och otäckheter. Den sista och längsta novellen är egentligen en fortsättning på romanen Hanteringen av odöda, som jag tyckte mycket om. John Ajvide Lindqvist är skicklig på att bygga upp spänning, men flera av novellerna känns lite fåniga när upplösningen kommer. Ändå är uppbyggnaden ofta så bra att det räcker ändå.

Novellerna heter: Gräns, By på höjden, Equinox, Syns inte! Finns inte!, Vikarien, Evig/Kärlek, Att hålla om dig till musik, Majken, Pappersväggar, Sluthanteringen.

Lite mer om några av dem:

Gräns
Samlingen inleds med en av de bästa novellerna, som handlar om tullarbetaren Tina. Hennes särskilda förmåga att uppfatta när människor döljer någonting gör att hon lätt avslöjar smugglare. En dag kommer en man som sänder ut starka signaler om att någonting är fel, men de hittar ingenting olagligt. Han kommer flera gånger och Tina kan inte släppa vad hon känt, för hon har aldrig fel. Någonting är lurt med honom, men vad?

By på höjden
Joel upptäcker att höghuset han bor i börjat luta. Ingen annan tycks märka någonting, men Joel är säker på att något lurt är i görningen. Ett exempel på en väldigt bra uppbyggd novell, vars slut gör att jag känner mig snuvad på konfekten.

Equinox
En kvinna arbetar som korsordsmakare och har ett speciellt fritidsintresse: att ta sig in i människors hus och utifrån deras saker föreställa sig hur deras liv ser ut. Givetvis hittar hon något otäckt. Mycket av den obehagliga känslan i novellen kommer av att det är omöjligt att identifiera sig med kvinnan och förstå hennes val. En rolig detalj är språkbruket som snyggt relateras till hennes korsordsintresse: ”Det var som om släckmedel, nio bokstäver: kolsyreis sprutats in i musklerna.” Jag gillar inte riktigt slutet på denna heller.

Majken
Denna novell om en snattande, äldre dam är favorit tillsammans med Gräns. Kvinnan ringer till Konsums kundtjänst för att klaga på att kålrötter plastas in i onödan, men blir förvånad när kvinnan som svarar berättar mer om dåligheter som begås inom företaget. Hon uppmanar till och med henne att snatta, för att hämnas och för att hon har förtjänat det. Riktigt bra novell!

Sluthanteringen
Kanske var det mest för att få fortsättningen på Hanteringen av odöda som jag ville läsa denna bok. Samtidigt tycker jag det är lite fult att lägga fortsättningen i en novellsamling så här. Antingen kunde den väl stå med i boken, eller inte finnas alls? Den är skriven mer som en roman än en novell och den är längst i samlingen. Det gör att den känns långdragen och malplacerad. Den är inte dålig, utan rentav ganska bra, men jag skulle ändå hellre se att romanen fått behålla sitt slut som det var.

BokinfoTitel: Pappersväggar
Författare: Ajvide Lindqvist, John
ISBN: 9170372195
Publicerat iBöckerVardagsliv

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *