Hoppa till innehåll

Little Miss Sunshine

En mörk men samtidigt charmig komedi om en något udda familj i Albuquerque. Mamman (Toni Collette) har just hämtat sin bror (Steve Carell) på sjukhuset efter ett självmordsförsök. Läkaren släpper honom med strikta förhållningsorder: håll koll på honom, lägg undan potentiella mordvapen osv. Tonårssonen (Paul Dano) har avlagt tystnadslöfte i väntan på att bli stridspilot, men kommunicerar genom att skriva på lappar om hur mycket han hatar allt och alla. Pappan (Greg Kinnear) föreläser om vinnare och förlorare och peppar familjemedlemmarna att vara vinnare – det är bra tänkt men blir oerhört fel. Farfar (Alan Arkin) är en knarkande mansgris.

Sist men inte minst har vi lillasyster Olive (Abigail Breslin), som med kort varsel får en plats i skönhetstävlingen Little Miss Sunshine för att den egentliga vinnaren inte kan vara med. Som “tur” är har farfar övat in ett program med henne, så hon är redo. Tävlingen äger rum i Californien och hela familjen beger sig dit i en fallfärdig folkabuss. Men är Olive verkligen typen som platsar i skönhetstävlingar? Hon är ju ganska alldaglig och lite rund om magen på barns vis.

Det är en väldigt charmig film, som imponerande nog undviker de flesta klyschiga fällor den hade kunnat hamna i. I stället händer oväntade och skruvade saker på ett riktigt underhållande sätt. Jag skrattar flera gånger. Berättelsen känns bra uppbyggd och vi slipper det klassiska sliskslutet.

Jag tror inte att filmskaparna vill ge en positiv bild av skönhetstävlingar för barn och det känns bra, för det är riktigt otäckt. Olives medtävlare ser ut som barbiedockor och får mig att rysa.

En sak stör mig: Alla i filmen har en egen agenda, alla vill något och har särskilda quirks. Utom mamman. Vad vill hon egentligen? Hon är mamma, inget mer. Det hon gör relaterar till barnen – hennes starkaste personlighetsdrag är att förespråka att berätta sanningen för dem. En typiskt lam kvinnoskildring i en annars otypiskt bra film.

Ändå: en mycket bra film som måste ses!

FilminfoIMDB: Little Miss Sunshine
Regissör: Jonathan Dayton, Valerie Faris
År: 2006
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *