Hoppa till innehåll

Misslyckat urinprov

Idag skulle jag lämna ett smakprov morgonurin till farbror doktorn, men det gick inte särskilt bra.

Jag hade sovmorgon och råkade missa att kolla upp lunchstängttiderna på kliniken. Således stod jag där med kiss i väskan och ringde på en dörr, såg de anställda gå där inne och titta på mig och demonstrativt gå förbi. Inte öppna under lunchtimmen, minsann. Inte ens för den som bara ska dumpa en pryl och sen gå därifrån. Jag övervägde att lägga kisset i brevlådan, men avstod.

Så jag hade med mig mitt lilla prov till skolan… När jag åkte därifrån efter uträttat arbete försökte jag ringa för att kolla om det var någon idé att komma in med provet, eller om det var tvunget att vara helt färskt. Men det går såklart inte att få tag i dem bara sådär – jag visste ju egentligen att enda sättet är att ringa under telefontid, dvs vardagar 8-9.30 och lämna namn och nummer på en svarare så att de ringer upp någon gång under dagen. Alltså åkte jag dit och kom fram en kvart innan de stängde. Fick beskedet att det inte alls var någon idé att lämna provet eftersom det legat i väskan så länge och bakterierna troligtvis hade röjarparty i behållaren vid det här laget. Okej, det var inte helt oväntat, så det tog jag med relativ ro trots allt besvär. Vad som däremot irriterade mig en smula var svaret jag fick när jag frågade hur bråttom det var att få in provet: “ja, det kanske håller sig en halvtimme”. Ooookej. Om jag så kissar och springer till bussen direkt kan jag inte vara där på mindre än trekvart. Hade de inte kunnat informera om det med en gång när jag var där förra veckan och de beställde provet? Jag var tvungen att fråga uttryckligen. Jag måste alltså kyla kisset. Ursäkta om jag är dum, men jag tyckte inte att det var helt uppenbart…

Efter att jag gick därifrån kom jag på att jag kanske behöver en ny behållare också. Eller kan jag använda den begagnade? Jag vet inte om det räcker att bara skölja ur den eller om jag måste ha en ny och jag har ingen lust att åka dit i onödan en gång till. Under telefontiden imorgon ska jag således ringa och lämna meddelande så att de ringer mig och svarar på frågan om vad jag ska kissa i den här gången. Det finns inte en chans att jag kan hålla mig (det ska ju vara första morgonkisset) tills jag fått det beskedet så det är uteslutet att åka iväg då (dessutom tvättar vi då). Torsdag-fredag har kliniken stängt, så ärendet blir avklarat tidigast i nästa vecka.

Suck. Det har varit en pissjobbig dag, faktiskt…

Publicerat iVardagsliv

6 kommentarer

 1. Helena Helena

  Vet inte riktigt varför de inte föreslår det, antar att de inte har tid med mig – och jag är rätt glad att slippa hålla mig så länge som det skulle innebära… kunde bli en plågsam bussresa.

 2. Ika Ika

  Jag antar att det viktigaste är att behållaren är steril, så att resultatet inte blir felaktigt pga bakterier som funnits i behållaren från början. En vanlig glasburk funkar säkert bra. Skulle det vara jag skulle jag göra som när jag kokar sylt och vill ha sterila burkar – koka burk och lock i 10-15 minuter. Glasburkar tål kokning, men man ska inte släppa ner dem direkt i kokande vatten, bättre att koka upp vattnet med bur och lock i. Sen måste den väl svalna före användning, lämpligast med locket på för att hålla sig ren.

 3. Pissigt… Jag kan såklart inte låta bli att påpeka följande angående personalens attityd och institutionens öppettider: Väljer man att driva sjukvård som en sovjetisk traktorfabrik, dvs som en planekonomi, då bör man nog inte bli förvånad om resultaten blir dyra och dåliga. Politiker brukar lova mer pengar, men jag är inte säker på att det var brist på pengar som gjorde att det aldrig blev så mycket eller bra traktorer i Sovjet, det var nog snarare så att planekonomi inte är så fantastiskt bra…

 4. Hej vännen! Det här har ingenting alls att göra med att du är trött?! ;)

  Blir såååå irriterad på att man blir behandlad som ett irriterande störningsmoment när man ju faktiskt är en kund på vissa ställen!

  Hur som helst, tant doktorn här (som ju visserligen är sjukskriven och dessutom inte mikrobiolog) skulle tro att det går alldeles utmärkt att använda samma behållare om du bara sköljer ur den ordentligt och låter torka (bakterier behöver ju nånting att leva av), eller också kan du använda vilken burk som helst som känns som att den skulle hålla tätt, så länge den är ren. Och stoppa provet i kylen i väntan på att du åker till kliniken. Nu vet jag ju dock inte vad för analys man ska göra med ditt urinprov, så om det är något jätteavancerat som kräver speciella rutiner (som de borde informerat dig om!) så kanske mina råd inte stämmer…

 5. Helena Helena

  Tack för tips! Jag har fått tag i dem nu och fått veta att det räcker att skölja ur och torka behållaren. Skönt. Och så får jag väl packa in den i is på vägen, eftersom det tar en stund att åka…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *