Twelve Monkeys

Å, så roligt att se om en film jag minns som bra – och så är den det! Efter besvikelsen med The Haunting vågade jag inte hoppas, men något i mitt filmomdöme var tydligen bra även när jag var tonåring. :)

Från en dystopisk framtidsvärld, där de få överlevande efter ett dödligt virus tvingats gå under jorden, skickas James Cole (Bruce Willis) tillbaka till 1990-talet för att spåra virusets uppkomst. Ledtrådarna pekar mot den mystiska organisation som kallar sig Army of the Twelve Monkeys. Allt går såklart inte planenligt – bland annat blir mottagandet av 90-talsfolket det att de spärrar in honom på mentalsjukhus. Där lär han känna medpatienten Jeffrey Goines (Brad Pitt) och läkaren Kathryn Railly (Madeleine Stowe), som sedan spelar viktiga roller i den fortsatta berättelsen.


The Army of the Twelve Monkeys har lämnat spår

En riktigt bra tidsresefilm, inspirerad av Chris Markers La Jetée. Bra skådespelare, kul utnyttjande av tidsreseidéerna, bra handling, bra film. Det är roligt att se Brad Pitt som galen, med ögon som blickar åt olika håll.


”Galen” Cole/Willis och galen Goines/Pitt

Jag tycker om den här filmen!

FilminfoIMDB: Twelve Monkeys
Regissör: Terry Gilliam
År: 1995
Omdöme (1-5): 5
Relaterade inlägg:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *