Hoppa till innehåll

The Prestige

Den andra av de två stora magikerfilmerna 2006 – den förra var alltså The Illusionist, som förvisso var snygg, men The Prestige slår den med hästlängder! Twisten gick att gissa även i denna film, men på ett mindre uppenbart sätt och med snyggare ledtrådar.

Titeln syftar på den sista av tre delar i magikerns presentation av ett trolleritrick:

First, there is the setup, or the “pledge,” where the magician shows the audience something that appears ordinary but is probably not, making use of misdirection. Then there is the performance, or the “turn,” where the magician makes the ordinary act extraordinary. Lastly, there is the “prestige,” where the effect of the illusion is produced. – Wikipedia

Handlingen kretsar kring de rivaliserande illusionisterna Robert Angier (Hugh Jackman) och Alfred Borden (Christian Bale). Borden har skapat det perfekta tricket och Angier är beredd att göra vad som helst för att lista ut hur han gör det. Han tar bland annat hjälp av Nikola Tesla, spelad av ingen mindre än David Bowie – missa inte att spana in hans olikfärgade ögon* om ni har svårt att känna igen hans äldre jag.

Det är en härlig film fylld av drama och med en alldeles lagom dos övernaturlighet. Jag rekommenderar!

* Kuriosa: Egentligen är det en skada i ena ögat som gör att hans pupill är vidöppen och därför ser ögat mörkare ut.

FilminfoIMDB: The Prestige
Regissör: Christopher Nolan
År: 2006
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

2 kommentarer

  1. Ojoj, här förstår jag att jag har något att se! Såg nyss The Illusionist som jag tyckte var hyfsad men det här verkar vara filmen man ska se!

  2. Helena Helena

    Ja, du borde absolut se den! Ska hålla utkik efter vad du tycker om den, blir kul att se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *