Hoppa till innehåll

The Secret Life of Words

Hanna (Sarah Polley) lever ett inrutat liv som en exemplarisk fabriksarbetare. Kollegerna tycker dock att hon är lite otäck, eftersom hon inte är det minsta intresserad av social kontakt. Hon har inte tagit ut någon semester på flera år och till slut tvingar chefen henne att göra det. Då tar hon ett nytt jobb som sjuksköterska åt den brännskadade Josef (Tim Robbins) ute på en oljerigg.

Man förstår att Hanna har varit med om någonting otäckt, men när detta så småningom rullas fram blir jag väldigt förvånad. Jag fick verkligen ändra mitt sätt att se filmen, eftersom jag inte hade uppfattat den som så seriös som den faktiskt är. Hemskheter rullas upp utan övertydlighet och det lämnas utrymme för tolkning på ett väldigt intressant sätt. Det är en viktig historia, väl värd att berättas.

Det negativa: Kärlekshistorien tycker jag känns en smula påklistrad i sammanhanget. Det går lite för fort och är ett oönskat steg i riktning mot mainstreamslisk. Dessutom tycker jag det är väldigt synd att den ytterst lilla bihistorien med de homosexuella männen blir vad den blir – det hade varit väldigt mysigt som ett existensberättigande-statement för bögar om de bara visats upp utan att det gjordes en väldigt klassisk och dålig grej av det.

Huvudhistorien i den här filmen skulle ha kunnat vara värd en femma, men bisaker sänker den. Det är synd, men huvudhistorien är så bra och gripande att det ändå är en väldigt bra film.

FilminfoIMDB: The Secret Life of Words
Regissör: Isabel Coixet
År: 2005
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *