Hoppa till innehåll

Ubuntu Gutsy, plus och minus

Nu har jag använt Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon ett tag och här är min syn på vad som är bäst och sämst…

BÄST: Det går att flytta om ordningen på saker i listen med öppna program! Det har jag önskat mig precis hur länge som helst! Jag vill ha mailprogrammet först, sen browsern och sen allt annat. Tidigare har jag ofta stängt alla program och öppnat dem i “rätt” ordning om t.ex. mitt mailprogram kraschat och ordningen blivit fel. Nu behöver jag inte krångla längre, det är bara att dra och släppa! Underbart!

SÄMST: Allt känns mer instabilt. Programmen kraschar oftare. Det är givetvis en stor nackdel, men jag hoppas att det är barnsjukdomar som kommer att botas genom uppdateringar.

KRÅNGLIGAST: Det första jag upptäckte när jag körde igång var att fonten blivit skum. Underbara sans-serif, som jag använde till allt, hade bara en halv å-ring på gemena å! Högra halvan var spårlöst försvunnen. Åtminstone i storlek 10 – gjorde jag den större fick jag hel å-ring, men det blev alldeles för fult och stort. Efter lite (eller ganska mycket) mixtrande upptäckte jag att å-ringen även blev hel om man gick in i System -> Preferences -> Appearance, sen till fliken Fonts och via knappen Details ändrade inställningen för Hinting. Men då blev fonten totalt annorlunda i stället och jag gillade det inte alls. Lösningen blev att byta font från sans-serif till Bitstream Vera Sans. Den ser nästan exakt likadan ut som sans-serif. Å-ringen är hel i storlek 10, fast sitter lite på sniskan… lite för långt åt höger, men det kan jag leva med. Jag betraktar problemet som löst nu.

LIKGILTIGAST: Jag bryr mig inte alls om nya features som den flashiga sökfunktionen eller användarväxlingen.

På det stora hela är jag nöjd, men jag börjar bli trött på att använda force quit på strulande applikationer.

4 kommentarer

  1. Hans Hans

    Force quit? Strulande applikationer? Jag kör Debian, känner inte till sånt :-p

    Fast så kan jag inte heller flytta runt programmen i listen med öppna program. Får väl hoppas det kommer så småningom.

  2. Jag lade precis upp en bild (i ett annat syfte). Kolla längst ner, listen med mailprogram (“Inbox – Thunderbird”), browser (“Google Reader (833)”, texteditor (“programtestning”) med mera. Den är det jag menar!

  3. Har inte alls upplevt samma stabilitetsproblem som du. Det är väl det som är nackdelen med ett fast release-schema, att allt inte hinner testas ut på alla typer av hårdvara och i alla möjliga kombinationer..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *