Itty Bitty Titty Committee

Itty Bitty Titty Committee är egentligen en ganska banal film, men den är väldigt charmig och jag gillade den verkligen! Huvudpersonen är Anna som just blivit dumpad av sin flickvän och som inte riktigt kan engagera sig så mycket som familjen önskar i sin systers stundande bröllop. Jag lider verkligen med Anna när det ska provas klänning till bröllopet och när hon pressas från olika håll att passa in i den typiskt kvinnliga mallen – inte minst kommer press från hennes jobb på en klinik för skönhetsoperationer.

En dag ertappar Anna en tjej som sprayar feministiska slagord på klinikens glasrutor. Tjejen heter Sadie och lyckas inte bara övertyga Anna att inte anmäla henne, utan får henne även att gå med i den feministiska organisationen CIA – Clits In Action. CIA ägnar sig åt alla möjliga aktioner för att rikta uppmärksamhet mot kvinnoförtrycket, allt från ganska harmlösa och fyndiga aktioner till ren skadegörelse. Annas syn på världen ändras radikalt och det feministiska budskapet blandas med invecklade kärlekshistorier.

Vad som framförallt är bra med filmen är att det inte görs någon stor grej av att Anna och hennes vänner är lesbiska. De bara är det och det är helt okej. Vill man vara mindre välvillig i sin tolkning av filmen skulle man kunna påpeka att skildringen av flator som promiskuösa terrorister möjligtvis är lite stereotyp, men med en gnutta välvillighet minns man i stället att Anna trots allt var en ytterst beskedlig flata i början av filmen och att man därför fått se en motpol till det radikala.

En härlig film, tycker jag! Jag hittade den efter att ha blivit nyfiken på Jamie Babbit, som även gjort The Quiet, som vi såg nyligen, och But I’m a Cheerleader, som jag blivit sugen på att se om.

FilminfoIMDB: Itty Bitty Titty Committee
Regissör: Jamie Babbit
År: 2007
Omdöme (1-5): 4

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *