Waitress

Waitress är en småsöt dramakomedi om Jenna som jobbar som servitris, kommer på fantastiska pajrecept och är gravid med sin hemska karl Earl. Graviditeten gör henne allt annat än lycklig, men hon får åtminstone stifta bekantskap med en trevlig läkare. Hela storyn bygger på att Jenna inte kan lämna Earl, fast varför är egentligen svårt att förstå. Jennas pajbak är ett mysigt tema filmen igenom, särskilt att hon döper dem utifrån sin sinnesstämning, men jag irriterar mig på just det där grundläggande att hon inte bara lämnar slusken Earl och att otroheten hon ägnar sig åt ska framstå som någonting charmigt.

FilminfoIMDB: Waitress
Regissör: Adrienne Shelly
År: 2007
Omdöme (1-5): 3

2 kommentarer

 1. jag har en kommentar. Det förvånar mig att du ej kan se vad som gör det svårt för henne att lämna slusken…hur lätt verkar det i allmänhet vara för personer som inte har någonstans att ta vägen eller några pengar att “lämna” det liv som de kommit att bli vana vid?
  Det är uppenbart att hon klandrar sig själv för att hon inte lämnar honom och därmed försätter sig i en skuldposition som dömer henne “skyldig”, dvs, hon är inte bättre, hon förtjänar inte bättre, hon förtjänar det hon hatar just för att hon inte lämnar, hon har givit upp. Hon är uppenbart passiviserad av sin depression. elementär psykologi tycks det mig.
  beträffande otroheten så vet jag inte om den ter sig så charmig, hon bannar sig själv hela tiden…(håller dock med dig om att den framställs lite fånigt)….flirten med honom förvånar ju henne själv, hon “vet” inte vad som händer och blir förvånad över skeendet, att hon faktiskt känner något att hon inser att ett annat liv är möjligt….vilket det hela också mynnar ut i….så. en kommentar. vänligen

  Svara

 2. Johannes, du har givetvis rätt i det du skriver om hur psykiskt och/eller fysiskt misshandlade personer ofta resonerar. Jag medger att min kommentar var ganska okänslig som resultat av min irritation över filmen. Trivialiserade och snuttifierade otrohetshistorier är nämligen en mycket öm tå för min del. Att jag såg Waitress strax efter Little Children som verkligen uppfyller värsta otrohetsklyschan gjorde mig extra irritabel och möjligtvis en aning överdrivet mycket på krigsstigen mot nästa otrohetshistoria…

  Med detta sagt tyckte jag ändå inte att det framgick särskilt tydligt att Jenna var en sådan person. Jag uppfattade henne som rakryggad och kaxig på ett sätt som inte riktigt gick ihop med hennes beteende.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.