Hoppa till innehåll

Tindalos

Tindalos är en kort berättelse, skriven och inläst för DN av Sveriges skräckkung John Ajvide Lindqvist. Mycket trevligt att den går att ladda ner gratis på nätet – givetvis gjorde jag det!

Berättelsen handlar om Vera som är Duktig och Lyckad. Hon har ett bra, välbetalt arbete och en fantastisk familj med make och två döttrar. Egentligen är allt perfekt, men Vera bär på mörka minnen från barndomen och där finns något hon arbetat hårt för att förtränga, men som gör sig påmint i takt med att fasaden rämnar och det perfekta livet framstår som något helt annat.

Allting börjar väldigt realistiskt och även det som är lite konstigt kan förklaras med psykologi. Sen någonstans väller det över och allt blir oåterkalleligt monstruöst (bokstavligt talat) i stället. Det är nästan lite av ett kännetecken för Ajvides berättelser att det fungerar så och ibland, liksom den här gången, önskar jag nästan att de naturliga förklaringarna hade fått segra. Ajvide gör nämligen ett fantastiskt jobb med att beskriva vad som pågår inuti Vera och låta henne långsamt konfrontera sin verklighet och sina gamla minnen. Jag läste Stephen Kings Lisey’s story parallellt och i båda dessa böcker är just detta att långsamt avslöja mer om gamla minnen väldigt centralt, vilket gett mig mycket att tänka på. Både Ajvide och King är fantastiska förebilder för den som vill skriva starka berättelser av den här typen.

Efter en så otroligt stark början tycker jag tyvärr att det känns banalt med ett övernaturligt slut. Men jäklar vad bra det var fram till dess.

BokinfoTitel: Tindalos
Författare: Ajvide Lindqvist, John
Publicerat iBöckerVardagsliv

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *