Hoppa till innehåll

Jag är Sun Certified Java Programmer!

Nu är jag Sun Certified Java Programmer! Skrev provet på Cornerstone inne i stan idag vid klockan 13. Jag hade förmånen att få stanna hemma och plugga på förmiddagen, så jag har inte alls varit på jobbet idag. Riktigt skönt att kunna slutspurta på egna villkor och spara lite tid.

Det var svettigt att sitta på Cornerstone och klura. Programmet var riktigt uselt (till och med sämre än Whizlabs) och jag var ganska långsam, så jag blev lite stressad – men det jämnade ut sig eftersom vissa frågor gick väldigt snabbt att svara på sen också. Jag var klar när knappt en halvtimme av de 3½ timmarna återstod och kollade igenom en bit av början innan jag blev för otålig och lämnade in. :)

Det gick bra! Jag fick 83% och godkänt var ju 65%. Jag fick en utskrift med resultat per område också (men man får inte se vilka frågor man hade rätt och fel på):

Totalt 83%
API Contents 70%
Collections/Generics 80%
Fundamentals 90%
Declarations, Initialization and Scoping 83%
Flow control 81%
Concurrency 100%
OO Concepts 80%

Känns himla skönt att jag klarade det! Imorgon får jag ta ett snack med chefen om vad jag ska ägna mig åt nu. Jag har inte velat ta upp det tidigare, ifall jag inte skulle ta tentan… Mitt förslag är i alla fall att rikta in mig på ett annat Sun-cert, Sun Certified Web Component Developer. Jag är riktigt sugen!

6 kommentarer

 1. Maria B Maria B

  Grattis Helena!
  Hoppas att du har det bra nere i söder och inte smälter bort i värmen :)
  Vi har det ganska varmt här i Sundsvall också men säkert inte lika “illa” som ni har. Men om inte alltför länge kanske jag flyttar söderut igen. Har fått en tjänst i Borås som jag troligtvis tar. Blir nära o bra till Gbg det!
  Kram kram

 2. Jag skrev versionen för Java 6 (CX-310-065) och pluggade med en bok för Java 5 (lite fattades där, men inte mycket) och Whizlabs för Java 6. Jag tyckte att Whizlabs var en mycket bra förberedelse. Det är visserligen ett irriterande program som verkligen kunde ha gjorts bättre (irriterande långa radmellanrum i kodexemplen som tvingar dig att scrolla och omöjliggör överblick, går inte att kopiera text eller att klicka på URLer, ett fåtal frågor har tvetydiga formuleringar, några skrivfel, skulle inte skadat med fler frågor…), men konceptet är strålande och trots att användargränssnittet lämnar en del att önska är det lååångt mycket bättre än programmet man använder i det riktiga testet sen. :) Man kan säkert förbereda sig ganska bra om man får tag på övningsfrågor i tillräcklig mängd också, men den statistik man får i Whizlabs är ett bra skäl att köpa programmet (historik med alla resultat, resultat per område både totalt och per gjort test). Rekommenderar gärna Whizlabs, dock med brasklappen att du kommer att störa dig på småsaker. Jag kommer med största sannolikhet att köpa Whizlabs för nästa cert (SCWCD) också, eftersom fördelarna överväger nackdelarna. Lycka till!

 3. Marcus Marcus

  Hej,
  ska själv strax skriva Sun Certified Java Programmer. Är lite nyfiken, vilken version skrev du samt tyckte du Whizlabs övningar vara bra grund för att klara provet?
  mvh
  Marcus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *