Hoppa till innehåll

Pride & Prejudice

“Miljöerna!” har jag skrivit som kommentar efter denna titel i min lista med sedda filmer. Det var uppenbarligen främst dem jag ville nämna, de fantastiska gamla engelska miljöer man lyckats hitta. På dvdn fanns en hel del extramaterial om husen och sådant, riktigt intressant faktiskt.

Pride & Prejudice är Jane Austens klassiska berättelse om de giftassugna systrarna Bennet och problemet att hitta någon att älska under de strikta umgängesformer som rådde när boken skrevs i slutet av 1700-talet. Deras vardag ter sig så exotisk idag!

Jag tycker att filmen är mysig och jag gillar Keira Knightley, som spelar huvudrollen och det är även roligt att se Jena Malone från Donnie Darko. Men jag blir inte klok på vad Keira egentligen heter… “Keira” tycks vara den vanligaste stavningen, även om “Kiera” finns angiven som alternativ på IMDb. Vad heter hon, [kiira] eller [kiera]? Hmm, enligt Wikipedia är det /ˌkɪərəˈnaɪtlɪ/; som gäller, men hur tusan får de ihop det med stavningen Keira? Och Jena antar jag är en variant av Jenna? Eller heter hon som Geena Davis? Suck, engelskspråkiga namn, jag säger bara det…

FilminfoIMDB: Pride & Prejudice
Regissör: Joe Wright
År: 2005
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

En kommentar

  1. Ika Ika

    Jodå, visst var miljöerna (kvällsljuset!) fina, men annars var den här versionen ganska usel jämfört med BBC-versionen med Colin Firth som Mr Darcy. Minns att jag såg den här med en kompis och att vi satt och ondgjorde oss över all anakronism i frisyrer och musik…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *