Hoppa till innehåll

Bästa böckerna 2008

Jag är ganska säker på att jag inte hinner läsa ut tegelstenen jag håller på med innan årsskiftet och inte heller lär jag lyssna färdigt på min sedan länge övergivna mp3-bok, så med andra ord är jag redo att summera läsningen år 2008!

I år blev det 34 böcker, varav 6 talböcker. Mindre än förra året, men inte så pjåkigt ändå.

Lästa böcker 2001-2008
Lästa böcker 2001-2008

2001: 10 st
2002: 13 st
2003: 5 st
2004: 15 st
2005: 20 st
2006: 29 st
2007: 45 st
2008: 34 st

Jag har läst väldigt många bra böcker i år och i vanlig ordning skrivit om dem på boksidan. Jag har haft några intressanta “projekt”, som definitivt varit höjdpunkter väl värda att nämnas:

  • Jag lyssnade klart på Harry Potter-böckerna lästa av Jim Dale.
  • Jag snöade in på multipla personligheter och läste Sybil, A Fractured Mind och Flock.
  • Jag slukade allt jag kom över av Marie Hermanson, förra årets nyfunna favoritförfattare.

Bäst 2008
Generellt kan man säga att jag tyckte mycket om böcker om vanliga människor, vardagsromaner snarare än genrelitteratur. Några bra exempel är Vi skulle älska om vi bara kunde av Hanna Wallsten, Pärlan i lakritsremmen av Boj Kewenter och Sommarboken av Tove Jansson.

Det har blivit lite bra spänningslitteratur också. Jag tyckte Heart-Shaped Box av Joe Hill, Skumtimmen av Johan Theorin och Människohamn av John Ajvide Lindqvist – fast i den sistnämnda uppskattade jag nog ändå mest det vardagliga, som karaktärsbeskrivningar och släktkrönikekänslan i boken.

Till sist älskade jag som väntat allt jag läste av Marie Hermanson. Ska jag nämna en favorit blir det nog Musselstranden, som var extra mysig.

Sämst 2008
Det här känns svårt, eftersom jag är väldigt nöjd med mitt bokår! Men Neverwhere av Neil Gaiman uppfyllde faktiskt inte mina förväntningar. Jag är inte så sugen på mer Gaiman nu efter att varken ha gillat Neverwhere eller American Gods riktigt så mycket som jag ville. Även Mannen som dog som en lax hade jag nog väntat mig mer av, eftersom Populärmusik från Vittula var så fantastisk, men det var ändå mysigt att lyssna på den.

Relaterade inlägg:
» Bästa böckerna 2007
» Böcker och serier 2006
» Bästa böckerna 2005
» Årets [2004] kulturtoppar

Publicerat iBöckerVardagsliv

3 kommentarer

  1. Mina bästa spänningstitlar ser snarlika ut, förutom att jag skulle framhålla Nattfåk istället för Skumtimmen (men det är jämnt) och att jag nog tycker att Vålnader är strået vassare än En hjärtformad ask. Utan att titta på listan över vad jag läst skulle jag även placera Stephen Kings Duma Key på den här listan.

  2. Ika Ika

    Jag tror att du gör rätt i att överge din ljudbok. Jag lyssnade på den under senhösten, och den gjorde mig mest irriterad. Förstår inte alls lovorden som citerades ur diverse recensioner, utan tyckte att den var som vilken dussindeckare som helst.

  3. Jag har inte läst några av dem du nämner, Hans. Kanske något att se fram emot under 2009.

    Ika – mm, den var förmodligen inget extra, men jag övergav den ändå mest för att jag tröttnade på att lyssna på slumpmässiga ljudböcker och ville satsa på böckerna i bokhyllan i stället. Började lyssna innan vi åkte till Gotland, för att få lite Visby-stämning, men sedan kom det hela av sig…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *