Roliga Drupal-experiment

Här är Helenas dagar i Drupal-version, med ett standardtema (alla bilder är länkade till sin flickr-sida, där man kan förstora dem):

Drupal - förstasidan

Det har gått riktigt bra* att migrera bloggen till Drupal, men det ser ut som att dessa bilder är allt ni får se för tillfället. Jag ska nämligen nöja mig med WordPress ett tag till, men jag är grymt imponerad av Drupal eftersom det är otroligt flexibelt. Särskilt Views och att man kan skapa egna innehållstyper är helt fantastiskt bra.

Views
Med hjälp av Views kan man presentera nästan vilket innehåll som helst på nästan vilket sätt som helst med bara några få klick. Jag skapade till exempel enkelt och smidigt en Drupal-variant av min boklista och min filmlista (finns inte här ännu), som krävde en hel del PHP-pill för att få till i WordPress.

Här är filmlistan:

Drupal - filmrecensioner

Superenkelt att fixa och den går att sortera på valfri rubrik. Så här såg det ut när jag byggde denna vy:

Drupal - Views

Jag gjorde också en särskild ingång till mitt bokrelaterade innehåll. Där visade jag mina bokrecensioner och andra inlägg i kategorin Böcker, samt visade bokrelaterade saker i sidmenyn som bara syntes just där.

Innehållstyper
Det är busenkelt att skapa egna innehållstyper om man vill bestämma vilka fält användaren ska kunna fylla i. Jag hade fyra innehållstyper: blogginlägg, sida, bokrecension och filmrecension. Så här smidigt blev det att skriva in bokinfo:

Drupal - skriv bokrecension

Men… jag har inte lust att lägga en massa dyrbar tid på att göra ett nytt tema just nu och jag vill inte använda ett befintligt. Dessutom trivs jag väldigt bra med WordPress bakom kulisserna. Jag vet inte hur mycket tid jag lagt på att testa olika versioner av textinmatningsfält i Drupal utan att bli nöjd. Det som följer med grundversionen är nämligen alldeles för enkelt (se bilden ovan) och de man kan lägga till är alldeles för avancerade och dessutom stötte jag på buggigheter. WordPress har ett jättetrevligt HTML-läge som jag trivs utomordentligt bra med:

Wordpress

Så jag behåller nog kära WordPress ett tag till. Kanske flyttar jag någon gång framöver, eller så får jag hoppas på att få bygga något annat i Drupal.

* ”riktigt bra” = Jag hittade en modul för att migrera, men den tog inte med ”Custom Fields” som jag använder för att lagra bok- och filmdata. Så jag fick modifiera lite så att att recensionerna sparades som mina nyskapade innehållstyper och allt data hamnade rätt. Dessutom stötte jag på bekymret att hela processen tog alldeles för lång tid, vilket gjorde att databaskopplingen stängde av sig mitt i alltihop. Då körde jag i stället flera delmigreringar. Det blev ganska många testmigreringar innan jag var nöjd och varje gång tog det lååååång tid…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *