Hoppa till innehåll

Omkullsvept av nattfåken

Johan Theorins Nattfåk svepte omedelbart in mig i den vindpinade stämningen som fick mig att aldrig vilja sluta vända blad. Jag som aldrig ens läser i sängen numera låg till och med och läste slutet efter att Jonas släckt och somnat, vilket säger en del om hur spännande boken var.

Katrine och Joakim Westin har fått nog av Stockholm och flyttar till Åluddens gård, som ligger vid en automatiserad fyrplats på norra Öland. Gården är minst sagt ett renoveringsobjekt, men det tycker de bara är roligt. De ser fram emot att få i ordning gården, kanske öppna en bed-and-breakfast och inte minst att ge barnen Livia och Gabriel en trygg uppväxt på landet. Men ingenting blir som de tänkt sig. Det sägs att det vilar olycka över Åluddens gård, eftersom den byggts av vrakgods. Inte nog med det, enligt sägnen får gården varje jul besök av de döda.

Nattfåk är en härlig blandning av kuslig spökhistoria, knivig kriminalroman och mustig släkt- och gårdskrönika. Åludden och dess historia spelar en stor roll och det gör också fåken. Fåken är den fruktansvärda storm som med jämna mellanrum drar in över Öland och för med sig allt som kommer i sin väg. Många har dött på Åludden genom fåkens verkningar och deras namn finns inristade på väggen i ladan. Man har också anledning att tro att mer än bara deras namn dröjer sig kvar… men ändå hålls övernaturligheterna på en subtil nivå. Välbalanserat och snyggt!

Johan Theorin är mitt uppe i projektet att skriva “en roman för varje öländsk årstid – en Ölandskvartett där vädret och stämningarna i landskapet påverkar personerna i berättelsen”. Nattfåk är bok nummer två och den första var höstboken Skumtimmen. Den klurige pensionären Gerlof, som löste gåtan i Skumtimmen, spelar en viktig roll även i Nattfåk. Dessutom får vi möta hans barnbarn Tilda Davidsson, som får uppdraget att återupprätta polisväsendet på norra Öland, samt några inbrottstjuvar som plundrar vinterövergivna sommarstugor.

Jag ser väldigt mycket fram emot den kommande vårboken Blodläge och så småningom sommarboken, för hittills imponerar serien mycket!

BokinfoTitel: Nattfåk
Författare: Theorin, Johan
ISBN: 9146218343
Publicerat iBöckerVardagsliv

3 kommentarer

  1. Åh, jag älskar de där böckerna! Lyssnade på dem, det var också bra. Perfekt att ligga klarvaken i mörkret mitt i natten…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *