Hoppa till innehåll

Lilla stjärna

John Ajvide Lindqvists senaste bok Lilla stjärna är en stark roman om utanförskap med förödande konsekvenser.

Lennart och Laila Cederström blev nästan svensktoppsstjärnor när de var unga, men succén vände i dörren. Nu lever de enstöringsliv i sitt avsides belägna hus, dit endast sonen Jerry då och då kommer på besök. När Lennart hittar ett nergrävt spädbarn i skogen och hör att det skriker i perfekt rena toner är det som att få en gåva från ovan. Flickans sångröst kan bli det som ger dem den förlorade framgången tillbaka. Ingen får veta att hon finns, så flickan hålls i källaren. Så småningom får hon namnet Theres.

Allteftersom flickan blir större rullas hemska cederströmska familjehemligheter upp för läsaren och det råder också klart att något är väldigt konstigt med Theres. Hennes skönsång lämnar ingen oberörd, men själv är hon kall.

Samtidigt på en annan plats växer en alldeles vanlig flicka upp i en alldeles vanlig familj. På ett alldeles vanligt sätt är Teresa lite för ful, lite för fet, lite för konstig och lite för utanför.

Så småningom hittar Teresa och Theres varandra. Tillsammans blir de något de inte var förut. De blir en flock. Fler flickor ansluter sig till flocken, flickor som alla är utanför i sina vanliga liv men som blir ett med flocken. Flockledaren är Theres, som styr flickorna med sina märkligt kloka ord och sin fantastiska röst. Det finns inga gränser för vad flocken kan göra för sin nyvunna gemenskaps skull.

Boken bjuder på blodig girlpower och är genomgående brutal och hemsk. Samtidigt finns glimtar av ljus i form av människor som bryr sig om varandra, vilket gör att bestialiteterna inte bara blir äckelvåld utan något som samtidigt berör. Långt ifrån feelgood alltså, men välskrivet och blodisande bra!

» Läs och/eller hör smakprov här

BokinfoTitel: Lilla stjärna
Författare: Ajvide Lindqvist, John
Förlag: Ordfront
ISBN: 9789170374036
Publicerat iBöckerVardagsliv

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *