Hoppa till innehåll

Om det här med egentid

En annan Helena ville veta lite mer om hur jag och Jonas gör för att få loss lite egentid (eftersom jag skrivit lite, lite om det förut men inte vidareutvecklat). Både jag och Jonas är sådana att vi behöver få sitta och pyssla lite med egna saker åtminstone en liten stund varje dag för att inte bli tokiga. Och helst vill vi få längre stunder att ostört göra vad vi vill också, men det måste man anstränga sig för att få till som småbarnsföräldrar.

Hur mycket det blir för vår del beror till stor del på omständigheterna för tillfället. På sistone har vi varit väldigt upptagna med flyttförberedelser och husförsäljningsförberedelser, så det har inte blivit några jättesjok egentid på ganska länge. Men det vi väldigt ofta gör även till vardags är att dela upp åtminstone litegrann: ok, du och Ava ser på film efter middagen, sen ger jag vällingen, sen lägger du henne. Måltider tillsammans tycker vi är viktigt, så ofta hänger vi upp schemat på dem: Du tar Ava fram till lunch, så tar jag henne fram till middagen. På helger brukar vi ofta ta varsin morgon att gå upp med Ava, så kan den andra ligga kvar åtminstone litegrann och gå upp i egen takt.

Ibland bestämmer vi att någon av oss tar Ava hela kvällen och den andra är “ledig”. Ibland när vi är lediga har vi delat upp helgen så att den ena gör en utflykt med Ava hela dagen och den andra är hemma och pysslar. Men det var länge sedan, för det har inte varit så lockande under vintern. Någon enstaka gång har en av oss åkt bort en hel helg med Ava, men det är lite avancerat. Tanken är att det ska bli mer sånt när vi får närmare till släktingar vi kan besöka.

Jag tycker det är jätteviktigt att se till att man får egentid, så man kan pyssla med egna projekt av olika slag. Det är också mysigt att göra saker på egen hand med Ava. Men det är förstås jätteviktigt att göra saker tillsammans som en familj också. Tyvärr räcker inte tiden till för att man ska få tillräckligt av alla varianter, så det gäller att prioritera och variera.

Det som är svårast att få till är vuxentid då jag och Jonas gör saker utan Ava. Vi brukar ligga och prata en stund innan vi somnar, men det blir väl just inte mycket mer än så och det förutsätter förstås att Ava sover. Men vi skulle gärna gå ut och äta och sånt ibland, bara vi två. Även detta är något vi hoppas få till ibland när vi flyttat… Det har hänt ett par gånger att vi haft barnvakt när föräldrarna varit här eller vi varit på besök hos dem; jättelyxigt! Och roligt för Ava också, det är viktigt!

Publicerat iVardagsliv

2 kommentarer

  1. Hej! Det är samma här! Vi har stort behov av egen tid varje dag då vi inte blir störda. Hoppas att ni får mer hjälp med barnpassning nu när ni ska flytta! Det är verkligen guld värt, vi har i princip hela släkten i stan och det är verkligen skönt.

    Skulle gärna vilja se dina lösenordsskyddade inlägg, blir ju så nyfiken på att läsa om nya lyan! :-) Men det får du avgöra så klart, det kanske mest är för familjemedlemmar?

    /Sara H (Barnboksprat)

  2. Lösenordet kommer på mail! Det är inga direkta hemligheter som skrivs, bara sånt jag av olika anledningar inte vill att folk ska kunna googla sig fram till. Jag började med lösenordsskydd när jag hade råkat nämna företaget jag jobbade hos och hamnade typ överst på google-resultaten… kändes lite pinsamt. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *