Hoppa till innehåll

Ajvides Tjärven – en digital zombiemassaker som inte tar upp plats i bokhyllan

Egentligen är det ju rätt märkligt att man läser en sån här bok frivilligt. Zombiemassaker i skärgårdsidyll. Grafiskt våld, äckel, blod och död. John Ajvide Lindqvists hjärnätande zombier är inga mysiga killar och tjejer, precis. Men det är klart att man måste ta del av allt John Ajvide Lindqvist publicerar. Det brukar vara för bra för att missa.

Tjärven ges endast ut digitalt och jag valde att lyssna på ljudboken, för att John Ajvide Lindqvists inläsningar brukar vara så bra och för att det var kul att testa eBokus i mobilen. Det funkade bra, men jag saknade möjligheten att se hur länge jag lyssnat och hur långt jag hade kvar, totalt alltså. Jag blir faktiskt mer och mer vänligt inställd till digitala böcker. Det kan vara riktigt skönt att slippa artefakterna som bara tar en massa plats. Vi kommer inte att ha så mycket plats i nya lägenheten och vi vill försöka lära oss att leva lite enklare. Vi har rensat ut en herrans massa böcker som ska skänkas eller bookcrossas och det känns bra att klara av att släppa taget. Jag kan bli så väldigt fäst vid böcker, men varför ska man det egentligen? Men kom inte och tyck att jag ska göra mig av med alla mina nostalgiböcker från min ungdom, det är väl ändå att ta i… trots att det kommer att se fånigt ut när jag blivit ännu lite bättre på att rensa och min bokhylla fylls av tonårsböcker från 90-talet snarare än nyutgivna vuxenböcker.

Zombieäckel kombineras med tonårsnostalgi, eftersom Tjärven handlar om en klassåterträff. Det känns typiskt JAL och han får utlopp för sitt musiknörderi i den här boken också, nu med fokus på Modern Talking.

Utan de välbeskrivna karaktärerna skulle berättelsen förmodligen bara vara jobbig. Men Tjärven är bra. Otäck och bra. Men jag sträcker mig nog inte så långt som Johanna Karlsson på Bokhora, som utnämner boken till Ajvides bästa. Den är nog ändå lite för enkel för det, lite för stor del av allt går ut på att alla ska dö så osmakligt som möjligt. Och Ajvides andra böcker är ju också väldigt bra.

Ön Tjärven finns på riktigt!

BokinfoTitel: Tjärven
Författare: Ajvide Lindqvist, John
Publicerat iBöckerVardagsliv

En kommentar

  1. Jag har också lyssnat på den och blev väldigt förtjust (men hans bästa, njäe, men jag gillar alla hans böcker).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *