Hoppa till innehåll

Skriv på! En handbok i skrivandets konst

Jag gillade verkligen Stephen Kings bok om skrivande, On Writing (Att skriva). Nu har jag läst en till författares syn på saken, dock utan att någonsin ha läst en roman som hon skrivit. Men det verkade ändå intressant, och det var det. Intressant och mycket annorlunda jämfört med Stephen Kings väldigt fria och kreativitetsbetonade skrivprocess. Här pratas det hantverk och processen är grundlig. Det bjuds på väldigt många bra konkreta tips och intressanta (nåja, i varierande grad…) textexempel från kända (nåja, i varierande grad…) romaner. Lite lustigt är det måhända att exemplen från Georges egna romaner är de jag finner tråkigast att läsa, kanske för att de är så många och långa. Däremot blev jag grymt sugen på att läsa Ciderhusreglerna efter att ha läst utdraget som figurerar i den här boken.

Många väldigt bra tips, som sagt, men knappast särskilt mycket uppmuntran. Elizabeth George säger att det är omöjligt att skriva en roman samtidigt som man arbetar som lärare. Och det är det helt säkert, om man vill följa hennes rigorösa förberedelseplan. Elizabeth George bor i USA, men skriver alltid om England. Hon åker många vändor till England enkom för att upptäcka sina miljöer. Inget får lämnas åt slumpen, hon vill kunna beskriva exakt var vägar går, hur man tar sig mellan platser, hur byggnader ser ut, hur det luktar på platsen. Det är inspirerande och imponerande, helt klart, och visst är det fint med realistiska miljöbeskrivningar. Men lite matt blir man ju.

Hon skriver även långa förberedande texter om varje karaktär. Jag kommer aldrig att förbereda mig så noga som hon gör, men jag tyckte det var givande att läsa om hennes syn på karaktärer, konflikter, karaktärsutveckling, scener och annat som bygger upp en roman. Boken ger en bra genomgång av hantverket och jag blev faktiskt peppad under läsandets gång, trots de avskräckande delarna.

BokinfoTitel: Skriv på!
Författare: George, Elizabeth
Förlag: Månpocket
ISBN: 9172320125
Publicerat iBöckerVardagsliv

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *