Hoppa till innehåll

Framsteg och icke framsteg

Apropå önskade förändringar så kan jag med stor glädje och förvåning meddela att det har gått superbra att ta bort nappflaskan med vatten. Och det förenklar verkligen! Visst vill Ava fortfarande dricka vatten några gånger när hon ska sova, men då ger vi henne lite i ett glas och hon dricker upp det fort och är nöjd i stället för att evighetssutta på flaskan. Hon accepterar vatten i glas eller pet-flaska vid övriga tillfällen. Jag trodde det skulle bli svårt att hantera när hon blir ledsen, men det har åtminstone hittills gått bra.

Sen är det sömnen… Jonas har lyckats rätt bra. Han lägger henne för det mesta snabbt efter lunchen och oftast betydligt snabbare än jag på kvällen. Hon accepterar att han ligger bredvid henne och läser. Jag har nog begått ett misstag i att jag sagt ”nu ska vi sova” i stället för ”nu ska du sova”. För hon kräver verkligen att jag ska sova också. Jag har försökt att läsa bok på sistone, för att dels använda tiden till något vettigt, men framför allt för att jag inte ska somna och sova bort all min potentiella egentid. Nåväl. Det har väl gått lite bättre, i regel har hon på sistone accepterat att jag läser i ca en kvart, för att sedan röra upp himmel och jord så att jag kapitulerar och gosar som hon vill (och somnar…). Och det är ju inte så bra… Idag lyckades jag faktiskt ligga och läsa längre, men det blev ju inte så bra för det… 22.25 kom jag loss. Hon gillade inte att jag läste, frågade flera gånger om jag inte var klar och skulle sova, men jag var envis. Till slut var det för mörkt och jag slog ihop boken. Då somnade hon på några minuter. En seger på sätt och vis att jag fick läsa och hålla mig vaken, men kvällen gick ju ändå… och nu borde jag egentligen sova.

Den här veckan har Jonas jobbat och jag varit hemma med Ava. Jag har inte lyckats få egentid när Ava sover lunch eftersom jag inte kan lägga henne snabbt och är alldeles för trött för att lyckas hålla mig vaken när det drar ut på tiden. Visst är det på ett sätt skönt att sova, men jag behöver verkligen tid att vara för mig själv och pyssla med egna saker. Hemma. Jag fick ju en underbart lyxig kväll på stan, men jag behöver åtminstone någon timme hemma också varje dag för att vara tillfreds.

Jag vill jättegärna natta med bokläsning och gos, men inte i flera timmar varje kväll. Tänk att lägga en kvart-halvtimme på det. Vilken dröm det vore! Men huuuur ska man uppnå det?

En vanlig metod för att lära barn att somna själva som man brukar läsa om är ju att ta det stegvis, att flytta sig lite längre bort i taget. Tidigare har jag försökt att sitta upp i hennes säng och läsa som ett första steg, men det funkade inte alls. Ligga och läsa är dessutom bekvämare. Men just nu känns det ju inte som att hon någonsin kommer att somna medan jag gör det… så frågan är om jag orkar fortsätta försöka…

2 kommentarer

  1. Vi orkar inte försöka alls så ni ligger bra till. Det kommer ju säkerligen lösa sig bättre med tiden, ju äldre de blir. Vi är oerhört slöa på läggningsfronten, med konsekvensen att vi har noll egentid…

  2. Samsova och ge upp egentiden tills de blir tonåringar? :) Mvh hon som inte ens orkar sluta nattamma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *