Föräldraledighet

Jag skulle gärna vilja känna att jag är föräldraledig med Sander. I stället känner jag att jag lämnar och hämtar Ava på förskolan. Det är det dagarna går ut på och det jag ständigt måste ha i åtanke. Kommer hem: tänker det är 4 timmar kvar tills jag måste göra oss i ordning för att gå. Ammar, byter blöja och så. Shit! Han måste ju sova en sväng till NU, för att jag ska hinna väcka honom för att äta igen innan vi ska gå.

Egentid blir det förstås inte mycket med. Numera vaknar han oftast direkt eller ganska direkt efter att vi kommit hem. Sen lägger vi oss i sängen och ammar (jag trivs verkligen inte med att sitta och amma). Sen kan jag ju välja att försöka få honom att sova i selen, vilket kan gå hyfsat eller bara bli jobbigt och sluka en massa tid. Klart enklare att bara ligga kvar medan han sover gott bredvid mig i sängen… Fast frustrerande att inte få göra något mer än att läsa på telefonen, på sin höjd. Just nu sover han faktiskt i selen (annars skulle jag inte ha skrivit det här), men det blir ju inte så länge. Hans sovtid på dagen blir ju huvudsakligen de TVÅ TIMMAR vi ägnar åt att gå fram och tillbaka till förskolan.

Visst kunde det ha varit värre. Jag är glad att man kan vara föräldraledig i Sverige. Jag är glad att Ava får vara på förskolan och jag är förstås glad att vi har 30 timmar i stället för t.ex. 15. Men jag gillar verkligen inte konceptet begränsad vistelsetid för föräldralediga. Tänk om Jonas hade kunnat hämta, då skulle jag kunna ta dagen som den kommer med Sander och bara koncentrera mig på att det ska bli så bra som möjligt för honom (och mig).

Nu vaknar han visst… Hann inget idag heller…

6 kommentarer

 1. Hej! Visst är det så! Molly får ju bara gå 15h tre dagar i veckan (9-14), men dessa dagar var det bara hämta-lämna i huvudet och sen sov jag och Stella lite däremellan. Lämna, sova, äta, hämta och så två barn efter det. Stella fick liksom hänga med på en höft, ingen chans att hinna med roliga aktiviteter för bara mig och Stella (några gånger försökte jag, men det blev så stressigt att hinna till förskolan vid två). Men vi hade ju två dagar i veckan då Molly var hemma och det var klart lugnare. Då hittade vi på lite grejer och åkte på utflykt. Men som sagt, då var det två barn och då fick det mesta bli på Mollys villkor i alla fall.
  Vi skippade babysim och babyrytmik denna gången trots att jag gick på sånt med Molly. Jag fick nog prioritera att sova och hålla Molly på bra humör. :-)

  Visst hade det varit skönt om vistelsetiderna var lite mer flexibla, t ex att den som jobbar kunde lämna eller hämta, men att barnet får gå sina timmar efter/före det. Men nä, det var prick 9-14 som gällde här. (men nu är jag inte föräldraledig längre, så nu känns det ok igen.) :-)

  Svara

 2. Vi har 8-14 eller 9-15. Jonas skulle visserligen kunna lämna klockan 8, men de äter mellanmål på förskolan klockan 14, så det känns inte som någon bra tid att hämta. Plus att det är ju hämtningen, snarare än lämningen, som förstör hela dagen för mig. Om jag bara lämnade skulle jag kunna slappna av sedan, men nu måste hela dagen passa med hämtning…

  Får väl se om reglerna ändras under Avas förskoletid, det är tydligen under diskussion nu. Om jag hade fått välja skulle jag ha fördelat timmarna över 4 dagar och haft Ava hemma den 5:e. Eller ännu hellre haft fler timmar, förstås…

  Svara

 3. Men varför har du inte Ava hemma då? Jag hade mina hemma så länge jag bara kunde. Mycket skönare att bara få ta dagen som den kommer. :) Vi var på öf, träffade kompisar, skrotade hemma. Klart bästa tiden i livet! Tycker det är tråkigt att mina stora måste till skolan nu när nästa kommer, men yngsta som är sex kommer få vara hemma med oss några dagar ist för att gå hela veckan i förskoleklass. Passa på innan det är för sent! :)

  Svara

 4. Jag kanske har henne hemma ibland lite längre fram, men just nu skulle det inte bli något vidare bra. Jag vill gärna kunna ligga i sängen och sova/vila när Sander ammar/sover och jag vill absolut inte ta med honom ut i några folkmassor, för jag är rädd för alla smittor (som visserligen kommer från förskolan ändå…). Sander tar all min tid just nu och det är svårt att hinna göra ens de mest basala sakerna med Ava utöver det, tycker jag.

  Svara

 5. Och som sagt, förskolan är väldigt bra och Ava gillar att vara där. Jag tror det är bra för henne med deras verksamhet och att upprätthålla kontakten med kompisarna.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.