Sander 5 månader

En liten glad

Gör:
Håller upp huvudet riktigt bra nu. Man behöver inte hålla det åt honom när man har honom i famnen.

Leker med sina fötter! Tuggar på sina händer.

Plockar upp saker från bredvid sig i babygymmet och för dem till munnen. Tar emot saker man ger till honom.

Han börjar så smått att förflytta sig.Tittar man bort en stund när man lagt honom i babygymmet kan han ligga med huvudet åt ett helt annat håll när man tittar tillbaka. Han kan vända sig från mage till rygg och ibland tvärt om, även om en arm eller något ofta hindrar honom från att lyckas helt.

Han gillar verkligen när man sjunger för honom och han har en orimligt stark preferens för Var bor du lilla råtta?. Om Ava är med när jag sjunger den håller hon numera för öronen och säger “Jag vill aldrig höra den igen!”. Det är inte utan att jag förstår henne, det kan bli väldigt, väldigt mycket av det goda ibland…

Vill vara med och se vad som händer! Det går inte att packa ner honom i vagnen och räkna med att han somnar längre. Ibland kan det funka om han får ligga och titta med suffletten nerfälld (eller huvudet utanför jackan när jag har honom i selen), men det gäller ju att det inte är snöblåst och svinkallt då. Lyckligtvis har vädret varit ok de senaste dagarna. Funkar det inte alls tar jag upp och bär honom i famnen, samtidigt som jag kör vagnen (eller Ava hjälper mig). Det är meckigt, men han blir nöjd. Är ju inte så roligt när han ligger och skriker…

Har provat att sätta honom i barnmatstolen, men det är för tidigt. Även sittvagnen är ju för tidigt, det skulle kunna underlätta en del annars.

Skrattar när man kittlas – medvetet eller omedvetet, han är kittlig!

Älskar att bada. Vi siktar på 1-2 gånger i veckan.

Ibland håller jag honom i händerna och drar upp honom från liggande till sittande. Varje gång när han kommer upp börjar han gnaga på min hand. :)

Hittat fötterna

Säger:
Gurgliga små söta ljud, mest. Testar rösten med lite skrikljud.

Äter:
Mest amning, men eftersom han hade planat ut från sin kurva började vi med gröt när han fyllt fyra månader. Först bara lite, lite, men ganska snart en rejäl portion, på kvällen strax innan läggning. Det har gått varierande bra. Ibland gnäller han konstant när jag matar och det är svårt att veta om han vill ha eller inte. Har provat flaska i stället, men han vet ju inte hur man gör…

Han har även fått pyttesmak av lite annat, fast bara någon gång ibland. Jag har gjort puré av palsternacka, broccoli och morot, som han gillade. Köpepuré av palsternacka gick däremot inte hem och den var verkligen inte särskilt god heller. Har även smakat blomkålssoppa, mosrivet äpple och lite havremjölk. Även lite olika sorters grötar, jag varvar gärna sädesslag och industrigröt med hemlagat. Fast det är mest industrigröt än så länge, det är ju smidigast och tryggast (på så vis att han troligtvis äter den, menar jag). Har just börjat blanda katrinplommonpuré i gröten, för att jag var orolig för magen.

Tilläggsmaten är just tillägg än så länge. Jag försöker i alla fall inte att ersätta någon amning, jag ammar så mycket jag kan.

Angående amningen så märker jag skillnad i och med att han ofta ammar klart mycket fortare nu. Jag hinner knappt göra något på mobilen. Fast de amningstillfällen då han somnar efteråt blir fortfarande långa (en lång snuttperiod när jag knappt vet om han sover eller är vaken, innan han släpper).

Sover:
Jag önskar att han sov längre på mornarna, för han hinner bli rysligt trött innan det är dags att gå till förskolan och det funkar liksom inte att sova där i morgonruschen. Han vaknar oftast vid 5 eller tidigare, ammar kanske lite och så, men är sedan pigg. Ligger och pratar och så. Vid 6 brukar vi ha gått upp. Sen får han sova i vagnen 8.30. Därmed inte sagt att han gör det, eftersom vagnen inte är en säker sömnbiljett längre. Ibland får jag bara ta oss igenom lämningen på bästa sätt och sen kommer vi hem och lägger oss i sängen och ammar och sover.

Lite mer sömn brukar det bli innan det är dags att hämta, men dagarna ser ju lite olika ut. Givetvis brukar han ofta somna i sängen strax innan det är dags för oss att gå, så då är det bara att hiva upp honom och hoppas på det bästa… Jag brukar hämta i sele, eftersom jag brukar behöva gå in på förskolan vid hämtningen och då är det smidigt, och han sover lite mer tillförlitligt i den än i vagnen, men det har faktiskt hänt nu att han skrikit i den också. Inte mycket man kan göra då, annat än att skynda hem. Trist.

När vi kommer hem vid 15.30-16 blir det amning, men sömn blir det oftast inte förrän jag lägger honom vid 18.30. Dock blir det senare de kvällar (1-2 i veckan) jag är ensam med båda barnen och måste lägga Ava. Jag får kompromissa med bådas tider, hon lägger sig tidigare än vanligt och han senare. Det går väl… varierande bra.

Tidigare läggning är nytt denna månad och det känns bra. Innan kunde han vara vaken från att vi kom hem till 21, vilket blev alldeles för länge. I början somnade han ändå ungefär vid 21, men sedan har det blivit allt tidigare (och mornarna också, tyvärr). Jag har möjlighet att komma loss en stund, men det gäller ju att jag inte somnar själv eller helt enkelt väljer att sova i stället. Han sover som stabilast där på kväll/tidig natt, så ibland vill jag ta vara på det.

Nätterna ser lite olika ut, men en bra natt vaknar han några gånger, ammar snabbt och somnar snabbt igen. Sämre nätter blir det längre amningar och tid när han ligger vaken och i bästa fall gurglar och leker med sina fötter, i sämsta fall gnäller. Men på det stora hela känns det som att vi har fått bättre rutiner.

Sander och fot

Bekymmer:
En del vånda över detta med mat och tillväxt. I nuläget vet jag inte hur det ser ut med kurvorna, men jag hoppas att gröten och det faktum att han baske mig varit frisk hela månaden (!) har gjort sitt till.

Lite gnällig. Är ju vanligt i den här åldern och dessutom vet jag ju att det är svårt att ge honom de sömntillfällen han behöver. Men det är inte alltid lätt att veta vad som är generell frustration, leda, trötthet eller hunger.

Pyttelite skorv som knappt märks och fortfarande lite kleggig i ögat.

Har på sig:
Storlek 62-68. De flesta kläderna från förra månaden är kvar i omlopp. Blöjor: Pampers New Baby, har storlek 3.

Har visst lite för mycket randigt och mönstrat, kan bli rätt knasiga kombinationer…

Axplock Sanderkläder, 5 månader
Axplock av kläder som används nu

Se även:
Sander: 1 mån 2 mån 3 mån 4 mån
Ava: 1 mån 2 mån 3 mån 6 mån 9 mån 10 mån 11 mån

3 kommentarer

 1. Vad fin han är!
  Funderar på din/er oro gällande Sanders tillväxt. Gör det verkligen ngt att kurvan planat ut? Så länge han utvecklas och mår bra tänker jag att det är ok?

  Tycker han ser pigg, välmående och rätt normalstor ut.

  Svara

  1. Det är ju så svårt att veta! Visst känns det viktigast att han verkar må bra och utvecklas, men han ska ju inte sluta växa. Så illa är det förstås inte heller, men utplaning för en redan liten bäbis känns inte så bra. Det som egentligen bekymrar mig mer än själva tillväxten är tanken att han kanske skulle vilja äta mer än jag kan producera, att han kanske är småhungrig jämt. Det är inte lätt att veta. Jag upplever ju ändå att amningen går bra och vill inte konkurrera ut den med att ge en massa annan mat för säkerhets skull…

   Svara

 2. Svår ekvation! Kajsa blev aldrig någon hejare på att amma och kunde bara få till det med amningsnapp – ändå hade jag bra produktion. Vi började flaska henne när hon åt många många timmar om dagen, sov dåligt och var liksom sällan nöjd. Efter det fick vi en helt annan bebbe! Mätt, nöjd, tillfreds och ffa gjorde det underverk för sömnen. Vikten gick från att öka knappt 100 gram/vecka till omkring 250 gram/vecka. Jag hade gärna helammat tills hon var 6 mån korrigerat – men inte till vilket pris som helst.

  Gröt som komplement känns rätt klokt – ingen ersättning som riskerar att konkurrera ut amningen.

  Till oss har BVC sagt att -2 från normalkurvan är klart godkänt.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.