Ava 4 1/2 år

image
Älskade unge, fina storasyster!

Mina månadsvisa statusinlägg om Sander fick mig att reflektera över att det var ett bra tag sedan jag gjorde något liknande om Ava. So here we go.

Prat
Rikligt! Hon kan prata öronen av vem som helst, inklusive slumpmässiga människor vi träffar i hissen eller på lekplatsen…. Pratet karaktäriseras av:
– “regelbundna” böjningar av ord som böjs oregelbundet: “jag flygde”, “den tvådje gången”, “det är doms saker”
– kreativa ord (dödlåda i stället för kista)
– f eller s i stället för sje-ljud (fägg, sejer)

Det senare är dock under revidering! Hon har faktiskt börjat säga tjejer i stället för sejer, t.ex. Ganska ofta säger hon fel först, men stannar upp och rättar till.

Ava har ritat Viktor och höstlöv
Viktor och höstlöv

Rita
Fortfarande ibland huvudfotingar, men allt oftare får de kropp och fler detaljer. Hon ritar även till exempel träd och kartor – inte sällan kan det som nyss var ett träd plötsligt förvandlas till en karta. Hon har även ritat charmiga flygplan, Viktor (farmor och farfars hund) i höstlöv och mycket annat. Det är svårt att spara teckningar just nu eftersom det inte bara är roligt att rita, utan även att klippa och tejpa m.m…

Ava skriver brev
Ava skriver brev

Bokstäver och siffror
Hon kan läsa och skriva de flesta, men har inte knäckt koden ännu. Det ska bli så spännande när det sker. Hon är i alla fall väldigt intresserad av att skriva och producerar gärna långa bokstavsharanger som hon sen ber oss läsa.

Mat
Jovisst är hon fortfarande kräsen, skeptisk mot nytt och svårflörtad vad gäller röror. Men ganska ofta äter hon ganska bra ändå, mycket beroende på att vi visst råkat lära henne att man får efterrätt om man äter upp… Ibland onyttigt, men ofta bra efterrätter. Hon gillar frysta bär, bananglass (mixad fryst banan), torkad frukt och jordnötssmör. Och sötsaker, chips och popcorn…

Matfavoriter: korv, basilikatofu, nudlar, spaghetti, tomat, majs.

Hon dricker fortfarande välling morgon och kväll.

Är för tillfället inne i en period då hon är hungrig jämt.

Sömn
Hon somnar själv efter godnattsagan numera, det är stort! Underlättar väldigt när jag är ensam med barnen. Vissa nätter sover hon rakt igenom (eller vaknar inte så vi märker det i alla fall), andra nätter kan hon vakna och ropa ganska många gånger. Och allt däremellan. Men oftast somnar hon fort igen, förutsatt att hon inte har växtvärk. Just nu vaknar hon klockan 5 om mornarna, men för ett tag sedan fick vi väcka henne när det var dags att gå upp…

Förskolan
Hon trivs jättebra på förskolan och vi är jättenöjda med den. Numera är det 9-15 som gäller pga föräldraledighet. Hon skulle gärna vara där längre. Detta kommer antagligen snart att bli annorlunda, eftersom reglerna öppnat upp för fler möjligheter. Det lutar åt att hon ska gå 8.30-16 måndag-torsdag och vara ledig på fredagar.

Just nu säger hon att O och N är hennes bästa vänner, det varierar lite, men O har hängt med länge.

Ava Ava
Ava Ava

Lek och fritid
Länge har vi önskat att hon ville leka själv lite ibland och på sistone har hon faktiskt börjat göra det! Annars blir det lätt väldigt mycket film/tv/Netflix. Hon pysslar en hel del också, ritar, tejpar, målar, skriver, slår in paket, m.m.

Hon har fotbollsträning på söndagar och tycker det är jätteroligt, särskilt att leka kull.

Har ibland haft med en kompis hem, eller följt med någon hem, fast inte särskilt ofta. Går på barnkalas titt som tätt, har nyligen börjat prova att bara lämna henne och hämta när det är slut, i stället för att vara där hela tiden.

Socialt
Hon är väldigt pratsam och framåt. Tidigare har hon samtidigt varit ganska lugn och försiktig, men hon har även blivit mer hetsig och våghalsig, men ändå med ett visst litet mått av omdöme. Är mycket bestämd och envis.

Älskar sin lillebror och är väldigt fin mot honom.

Får jag hålla Sander?
Får jag hålla Sander?, hörs ofta här hemma.

Film och TV
Hon vill väldigt gärna “titta på nåt” väldigt ofta. Vi försöker begränsa det till mornar och kvällar.

Just nu är ett axplock av favoriterna:

…på tv (Barnkanalen): Charlie och Lola, Lilla prinsessan, Yakari

…på Netflix: Kalle och chokladfabriken, Oscars oas, Backyardigans

…på skiva: Emil i Lönneberga, Smurfarna, Nicke Nyfiken

Böcker
Jonas har just läst Hobbiten för Ava om kvällarna! När jag lägger henne läser vi enklare bilderböcker. Hon väljer både enkla småbarnsböcker och böcker med mer text. Utöver läggningsläsning blir det inte så mycket, men ofta när vi får en ny bilderbok läser vi den direkt (och jag får ju en del att recensera).

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.