Sander 8 månader

Glad Sander ålar

Gör:
Ojojoj vad det har hänt grejer sen sist jag månadssummerade!

Han sitter bra utan stöd nu. Eller bra och bra, han välter ju fortfarande lätt, men han kan även lägga sig ner kontrollerat (ganska) från sittande och åla iväg. Vi har inga stödkuddar i barnstolen längre, han är så stadig nu. Är nog dags att byta från babyskyddet till den riktiga bilbarnstolen (kravet är att de ska sitta stadigt).

Han ålar alltså ordentligt nu, kan vara riktigt snabb och ta sig riktigt långt om han ser någonting intressant. Gillar verkligen att utforska allting! Nyligen kunde jag lägga honom på golvet i kontoret om jag ville göra något snabbt vid datorn, men nu går det inte längre, för han hinner så fort fram till något han inte får slita i/smaka på. Han har lite “ålskav” på tårna, hud som gnidits av när han ålar (antar jag).

Har börjat riva ut grejer som han kommer åt, hittills t.ex. nedre hyllan i Billy-hyllorna och routern i tv-bänken. Han har även dragit ut lådor, men han kommer inte åt sakerna i lådorna ännu. Han kan bli ganska förkrossad när man berövar honom hans fynd…

Han är glad för det mesta, ler massor och skrattar härligt. :) Ava är väldigt bra på att få honom att skratta! Det märks att de gillar varandra, det är härligt att se.

Sitter som ett proffs
Sitter utan stöd.

Åker vagn ganska mycket numera! I liggvagnen, med leksaker. Men jag har alltid med mig bärselen och växlar till den nästan varje gång. Känns ändå rätt bra, skönt att inte bära hela tiden och skönt att inte behöva bära alla saker också, de kan ju vara i vagnen. Skulle vara skönt att ha med vagnen på semestern, men jag vet inte om vi får in den i bilen med all packning…

Han har varit med på två kvällsaktiviteter nu. Den första (grillkväll) gick inget vidare, den andra (bröllop) gick fint! Har fått dra lärdomen att det inte är en bra idé att gå iväg med honom för att få honom att sova. Bättre att stanna kvar, fast lite i utkanten, och gärna vara båda två och fortsätta prata. På bröllopet ammade jag till sömns, satte över honom i selen och så gick vi runt och pratade lite tills han somnat ordentligt i selen. Sen sov han trots hög musik och massor av plötsliga ljud.

Han är ju med mig nästan jämt, men vi har övat lite på att han är utan mig också. Är nog bra att fortsätta med det. Jag planerar en kvällsaktivitet utan barn i oktober, så då måste det funka.

Familjen är ute utan mig!
Familjen ute utan mig!

Favoritsaker:
Stolar och pallar, att dra fram och tillbaka över golvet eller tugga på benen.

Gardiner, att dra i och smaka på.

Han har börjat gilla sin napp mer och mer, men den är fortfarande en generell bitleksak snarare än just en napp. Han tuggar på den, suger inte. Och han tuggar inte alltid på just nappdelen, han kan lika gärna ha den som handtag och tugga på det hårda. Ava hade ju inte napp och det är skönt att han inte heller är nappberoende.

Tandborsten är fortfarande högintressant!

Babygymmet är passé, men används fortfarande som leksaksförvaring. Får lämna in det till Bye Buy efter sommaren.

Säger:
Vi väntar med spänning på dada! Nu är det mer gurgliga, pruttiga eller squealiga ljud. Säger typ: giichhh, boohh, äh!, drrrr…

Sander och pappa
Lik pappa, säger många.

Äter:
Nu äter han plockmat och smakar riktig mat från min tallrik! Puréer känns redan passé, utan att någonsin ha blivit stort. Han får fruktpuré på gröten, men det är ungefär det. Ava åt riktiga purémåltider, men det har Sander aldrig gjort.

Jag erbjuder gröt med fruktpuré morgon och kväll. Det går oftast bra, men ibland inte. Känns bra på det stora hela i alla fall.

När vi äter får han smaka något lämpligt. Ofta går det bra att ge det vi äter, fast finfördelat. Inga stora mängder, men en smakportion snarare än en smaksensation i alla fall. Han får även en del specialgrejer särskilt för honom, t.ex. sötpotatistärningar, bananbitar, svarta bönor, majs m.m. Macka är också gott! Jag växlar lite mellan att låta honom plocka i sig och att ge med sked eller fingrarna direkt i munnen, beroende på vad som passar.

Utöver det amning, förstås. Fortfarande ganska ofta, men inte riktigt lika ofta som tidigare. Han bits mer nu, men inte hårt, utan mer prövande.

Känns bra, men skulle kännas ännu bättre om han kunde dricka välling. Gröt är ju ganska omständigt och kräver att han är pigg och glad. Välling blir lite mer mys och nedvarvning, det skulle vara fint på kvällen. Men han bara tuggar på sugnappen…

Äta banan
Glad kille som just ätit banan

Sover:
Lite olika är det ju, men mönstret på sistone har varit ungefär så här: upp en sisådär vid 7 på morgonen i stället för 5! Sen sover han en kortare lur på förmiddagen och en längre efter lunch. T.ex. 10-11 och 13-15. Då måste jag ligga bredvid, annars vaknar han fem minuter efter att jag gått upp… Jag passar ofta på att sova jag också, eller pillar på mobilen. Läggning senast 19.30 och då somnar han oftast som en liten stock för att sedan vakna ca en halvtimme senare och kräva en del övertalning för att somna om. Jag kommer kanske loss en sisådär 21. Ibland lägger jag mig på eget bevåg, ibland vaknar han och “ropar” på mig. Nätterna är oftast helt ok, ett par amningstillfällen blir det ju och det händer såklart att han är svårsövd efter det, men inte alltid.

Ett bra trick när han inte kan sova är att gå ut med honom på balkongen ett tag. Där gillar han för övrigt att vara på dagen också, blir väldigt lugn där.

Är jag ensam med båda barnen är det SVÅRT att få till dagsömnen. Försöker gå ut och få honom att sova i selen, men det blir ganska kort. Försöker ligga i sängen medan Ava tittar på film, men hon vill ju gärna interagera och väcker honom ofta…

Bekymmer:
Näe, den här månaden har varit väldigt bra! Förstoppningen är under kontroll (nyckeln är att begränsa mängden fruktpuré), inga sjukdomar, inga större bekymmer än några kvällar med knepig läggning som kommer då och då.

Glad
Gillar Avas gamla flygplan som hon fick när hon var bäbis.

Har på sig:
Mest storlek 68 och 74 i kläder. Han är mindre än Ava var, så hennes somriga kläder är för stora nu, det är ju lite synd.

Han är bångstyrig på skötbordet numera och därför har vi börjat med byxblöjor, som går lätt att sätta på även när han vägrar ligga på rygg. Libero UP&GO Storlek 4 (7-11 kg) kör vi. De är ganska dyra så jag har även köpt Icas, men minsta storleken är stooor… Saknar Huggies, som vi använde till Ava, de var bra och mycket billigare än de vanliga. Finns inte där vi handlar.

Axplock av kläder, Sander snart 8 månader
Axplock av kläder som används just nu.

Se även:
Sander: 1 mån 2 mån 3 mån 4 mån 5 mån 6 mån 7 mån
Ava: 1 mån 2 mån 3 mån 6 mån 9 mån 10 mån 11 mån

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.