Barn, amning och alkohol

Jag tror inte att jag drack någon alkohol alls när jag ammade Ava (i drygt 6 månader). Nu med Sander (8 månader and counting) dricker jag litegrann någon gång ibland, kanske ett halvt glas vin eller så. Enligt nuvarande råd är det ok med motsvarande 1-2 glas vin 1-2 gånger i veckan, dvs det innebär ingen medicinsk fara för barnet.

Jag har varit på några tillställningar där alkohol serverats, möhippa, bröllop, grillfest och 70-årskalas, och jag märker förväntningar från olika håll att jag som ammande inte ska dricka. Det är ju positivt, men kanske tycker någon då att jag gör fel som dricker, fast jag dricker lite (de vet ju inte heller hur mycket jag tänker dricka).

Jag dricker mindre än den “godkända” mängden, och nästan alltid mindre än jag tänkt från början. Det är trevligt att dricka lite välkomstbubbel, men sen känns det liksom onödigt med mer. Den största anledningen att undvika alkohol är för mig att vara som vanligt med Sander. Att inte bli berusad, fumlig och omdömeslös. Jag klarar säkert 2 glas vin utan att bli olämplig förälder, men det brukar kännas onödigt. Det är trevligt med lite alkohol.

Två bröllop kvar i sommar och jag fick precis frågan om jag ville ha med eller utan alkohol på ett av dem. Jag svarade utan, men det var inte helt självklart. Fast om jag sagt “med” skulle jag antagligen brudskåla i alkohol, kanske inte dricka upp, och sen smaka vinet lite för att mest förlita mig på vattenkaraffen. Och eftersom nu stället skröt om sina fina alkoholfria alternativ så kanske det är roligare att kunna dricka ohämmat av det! Jag kan ju snylta en klunk av Jonas alkohol om jag är nyfiken.

Dock återstår ett bröllop att ta ställning till… För jag tror i alla fall inte att jag anmält alkoholfritt dit, men jag får kolla det.

Och ett uppenbart påpekande här är förstås att vi är två föräldrar som inte ska bli omdömeslösa. Hittills har vi båda druckit lite, även om “lite” inneburit mer för Jonas än för mig. I och med att det bara är jag som ammar och bär i bärsele (han brukar sova i selen på kvällsaktiviteter) blir det jag som är huvudansvarig och så länge Jonas inte är full känns det ok att låta Sander vara i hans famn ibland i alla fall, när jag vill mingla eller gå på toa. Han tycker dessutom ännu mer än jag att det är trevligt med lite (eller mycket) alkohol, så det är väl ok om han dricker fast jag inte gör det, så länge han är städad.

När jag inte ammar längre försvinner ju ett av skälen att hålla nere alkoholen, men det största är kvar om vi har barn med oss. Då blir det nästan svårare att avgöra drickandet. Jag tycker det är viktigt att minst en förälder, helst båda, är nykter eller bara dricker pyttelite. Men då är det ju inte lika självklart att JAG ska köra alkoholfritt. Fast även om Jonas var spiknykter skulle jag ha svårt att dricka mer än litegrann i sällskap av barnen (vakna eller sovande), det känns inte ok. Men det känns heller inte så kul om jag alltid ska vara den nyktra föräldern bara för att våra ribbor kanske ligger lite olika (påstår dock inte att Jonas tycker det är ok att vara aspackad med barnen, bara att han kanske är lite mer avslappnat inställd till “några öl”). Nåja, det är kanske tur att vi inte går på fest med barnen särskilt ofta. :)

3 kommentarer

 1. Jag gör precis som du. Dricker lite vin eller bubbel hemma ibland och dricker alltid lite mindre än vad jag kanske tänkt från början. Kan hålla upp ett halvt glas vin och sen smutta på det i ett par timmar. :) Har också lite problem att dricka bland folk, känns som att jag blir dömd, trots att jag dricker mycket lite. Kan inte du och Jonas köra varannan gång sen när du kan dricka lite mer? Det spelar ingen till hur mycket man dricker tycker jag. Det handlar ju inte om att bli full, speciellt inte när barnen är med, utan att delta i gemenskapen och att få dricka något som är gott och det får man väl turas om med även om den ena väljer att dricka lite mer när det är dennes tur.

  Svara

  1. Håller helt med om vad ni säger!
   Att turas om är en bra idé, fast jag skulle nog ha svårt för att dricka sådär värst mycket mer ändå om barnen är med. Knepigt det där.

   Och jag vill inte dricka mycket om barnen inte är med men jag ska ha hand om dem nästa dag heller… Bakis med barn är inte det minsta lockande. Bakis är inte lockande på något sätt alls, faktiskt. Mycket länge sedan jag var bakis…

   Svara

 2. Svårt det där. Jag gör också som du, mest för Max skull så klart, men även för att det känns så extremt ovärt att bli bakis.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *