Sander 9 månader

Danmark

Gör:
Han har levlat från att stå i krypställning, men inte till det vi tänkte oss, dvs att krypa… utan han häver sig upp på tå i stället. Ser ganska jobbigt ut, men han står så ofta.

Han blir allt snabbare på att ta sig fram och driftigare på alla sätt och vis. Man kan titta bort en sekund och plötsligt är han i andra änden av rummet… Vi har “barnsäkrat” tv-bänken genom att skjuta in PS3 och router, eftersom han alltid var där och pillade. Än så länge funkar det.

Pillar, krafsar, utforskar, stoppar i munnen…

Vinkar! På flera sätt: med fingrarna, med handleden och med hela armen. Ibland som gensvar på att någon annan vinkar. Annars är ett ganska säkert sätt att få gensvar att banka med handen i bordet.

Sander i gräset

Danmark

Favoritsaker:
Han gillar verkligen att åla runt bland en massa leksaker på golvet. En favorit var Avas champinjon (del av ett set med leksaksmat), som gick att använda som napp (fast han egentligen inte använder napp), men den försvann tyvärr under mystiska omständigheter på Grönan.

Hemma lägger vi honom ofta vid leksaksköket, där han kan roa sig länge med att riva ut och undersöka kökssakerna.

Barnen leker med Playmobil

Säger:
Vi märker att han kan säga mer och mer saker, men han är fortfarande ganska tystlåten och när han väl låter väljer han hellre gälla drillar än stavelsejoller.
Vi har haft några mysiga stunder när vi turats om att säga “dada”. Eller rättare sagt, han viskar det…

Äter:
Han äter det mesta, faktiskt, men sällan särskilt mycket. Och han hamnar lätt i läget att han har för mycket mat i munnen som inte kommer någon vart. Så vi får försöka begränsa mängden vi ger på samma gång.

IMG_6471

Några saker han ätit förbluffande bra av: lasagne, polenta, falafel. Frukt och bär går nästan alltid bra också och jag har börjat våga ge mer eftersom magen verkar klara det bättre nu.

Ava fotade mig när jag ammade

Amning är fortfarande hans mest pålitliga matintag. Gröt erbjuds oftast morgon och kväll, men vi slänger stora mängder. Ibland äter han allt, ibland inget. Ganska ofta bara ett par skedar. Äter vi något intressant samtidigt går det oftast inte alls. Som i morse när vi åt rostade mackor, då satt han bara och gnällde och sträckte sig efter dem (och jodå, han fick till slut).

Han smakar det mesta vi äter. Ofta i form av bitar från min tallrik, men eftersom han misslyckas med att svälja ibland har jag även provat att mixa en liten portion till honom. Gick rätt bra med spaghetti och färssås i alla fall.

Jag ska nog börja försöka med nappflaska igen när vi är tillbaka i vardagen. Jag skulle gärna byta gröten mot välling och det skulle kännas bra om han kunde dricka vatten också. Nu är ju amningen enda drycken, vilket gör att jag ammar så ofta som möjligt nu när det är varmt.

Jag fortsätter gärna amma, men känner samtidigt att det kanske är dags för lite mer annan mat. Kanske krävs det att jag drar ner på amningen för att han ska äta mer annat, men det känns så fel!

Sover:
Rutinerna gick upp i rök i och med semestern. Han har ofta varit vaken sent och sovit flera kortare dagslurar, varav den sista såklart varit alldeles för sent. Jag fick inte alls komma upp igen efter att ha lagt honom under tiden i Danmark. Däremot fick jag ofta bära honom till sömns…

Hemma igen testade jag att lägga honom sovande i spjälsängen och det funkade! Tidigare har det varit nästan omöjligt och om det gått har han ändå vaknat efter fem minuter.

Dessutom har han somnat i vagnen och sovit riktigt bra dagtidslurar där flera gånger på sistone!

Jag ska inte ropa hej riktigt ännu, men det känns som att något hänt.

Vore skönt att sova åtminstone ibland utan barn i sängen och såklart att ha smidiga läggningar. Idealet vore förstås om det varken krävdes amning eller bärande (jag orkar inte!) för att han ska sova. Men alla förbättringar är bra!

Bekymmer:
Han har varit frisk och magen har funkat, det känns bra! Men han blir mer och mer farlig för sig själv och har provat att ramla ur vår höga säng, hu!

Har på sig:
Mest storlek 74. Lite anmärkningsvärt att han fortfarande har några tajts i storlek 62. Fast grejen är väl att det inte är tajts… :)

Nu har han tröja ibland, men body är fortfarande smidigast.

Blöjor huvudsakligen Libero Up & Go storlek 4. Hade Änglamarks vanliga, dvs inte byxblöjor, i Danmark.

IMG_6666

Se även:
Sander: 1 mån 2 mån 3 mån 4 mån 5 mån 6 mån 7 mån 8 mån
Ava: 1 mån 2 mån 3 mån 6 mån 9 mån 10 mån 11 mån

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *