Så jobbar jag med fotoboken

JUUUUUBEL! Fotobok 2013 är nu äntligen färdig! Eller i stort sett i alla fall, den vilar lite nu. Eventuellt fixar jag något litet när jag slutgranskar inför beställningen. Men åååh, så skönt, och det är “bara” februari! Det tog mindre än en månad! Helt fantastiskt!

Tänkte även berätta lite kort om mitt arbetssätt:

Fotobok under arbete

Detta är tredje boken jag gjort i Printlife/CEWE. Jag är i stort sett nöjd med deras programvara, men det finns en sak som retar gallfeber på mig. Ni ser mallväljaren till vänster… man väljer vilka mallar som visas där baserat på antal bilder. OCH DEN BYTER HELA JÄVLA TIDEN. Välj 6-bildersmallarna. Applicera. Oj, nu visas ett helt annat urval?! Du var inte nöjd med mallen du applicerade, så du måste åter igen välja att visa 6-bildersmallarna för att kunna testa en ny. Upprepa. Suck. Fast nu har jag kommit på att det verkar räcka att klicka på en bild på den aktuella sidan för att få rätt mallar. Men det är ju drygt det med…

Hur som helst, så här gör jag: Jag går igenom alla bilder månad för månad i mitt bildvisningsprogram. De som jag tror att jag vill ha med drar jag in till fotoboken på en sida som verkar rimlig. Sidorna motsvarar i stort sett händelser i kronologisk ordning, men jag har även vissa temasidor (t.ex. Avas alster eller På väg till förskolan) med bilder från lite när som helst. Plötsligt tar sidorna slut och jag har kanske bara kommit till maj… så då är det dags att kondensera för att kunna trycka in mer. Vissa händelser/teman försvinner helt, andra får ta färre sidor i anspråk. Till slut har jag fått in alla händelser och teman och bestämt hur mycket plats de får ta. Då har jag i regel alldeles för många bilder på varje sida och de är oftast inslängda huller om buller. Då går jag igenom igen, gallrar, snyggar till och lägger till texter. Jag har i stort sett bara en rubrik på varje sida, låter bilderna tala för sig själva.

Och sen en vacker dag känner jag mig färdig. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.