Böcker, film och musik 2014

Sådärja. 50 filmer och 20 böcker, säger mina noteringar. Med reservation för alla jag glömt. Av de 20 är 7 vuxenböcker och det blir den siffran jag räknar med i min statistik.

Musik är knappt någon idé att sammanfatta, för det har så lite utrymme i mitt liv numera. 2014 skaffade jag Google Play Musik, men har mest använt det till att lyssna på låtarna vi sjungit i kören, både originalversionerna och uppladdade stämmor. Annars är väl den låt som spontant mest känns som 2014 antagligen Slå dig fri från Frost… men nog om musik, nu till diagram:

Sedda filmer 2005-2014

Lästa böcker 2002-2014

 

50 filmer är ju ett klart uppsving jämfört med förra året, även om det inte alls är i nivå med åren innan barn såklart. Men det som inte syns här är att jag faktiskt sett en hel del TV-serier också: Homeland, The Killing, House of Cards, Top of the Lake, Hemlock Grove – och nu håller vi på att se Sherlock, Elementary (båda om Sherlock Holmes) samt Astrid Lindgren-dokumentärserien i tre delar på SVT Play. Missar kanske någon, för jag bokför inte serier.

Bästa filmerna (i ordning sedda):

 • Torka aldrig tårar utan handskar
 • Hungerspelen-filmerna (har sett 2:an och 3:an i år)
 • Bronies (mysig dokumentär om “bronies”, män som gillar serien My Little Pony – Friendship is magic)
 • Frost
 • Stockholm Stories
 • The Great Gatsby
 • Förr eller senare exploderar jag
 • Boxtrolls

7 böcker är ju en riktigt nedslående siffra. Och inte ens många barnböcker utöver det, fast där måste jag ha missat en del. Men det stämmer att jag läst väldigt lite och att jag mest läst sånt vi haft i hyllorna sedan tidigare. Jag brukar ju även läsa en del ungdomsböcker som i statistiken lite orättvist hör till barnböcker, men i år tydligen endast en?! (Paper towns av John Green, mycket bra.)

Jag kan ju lista alla, faktiskt. Med en liten minirecension:

  • Mörka platser – Gillian Flynn: Väldigt mörk bok, men bra. Första av Gillian Flynn jag läst. Måste nog läsa mer.
  • Fallvatten – Mikael Niemi: Spännande, kanske inte superviktig, men vissa scener finns kvar nu när jag känner efter.
  • Med känsla för barns självkänsla – Petra Krantz Lindgren: Fin bok om ett bra sätt att förhålla sig till barn som känns så självklart när man läser om det men som ändå är svårt.
  • Rörgast – Johan Theorin: Sämsta i ölandskvartetten, tycker jag. Gillade de andra, men denna bara okej.
  • Croissants till frukost – Annika Estassy: Mysig bok om det knakande paret som försöker lappa ihop sig genom att flytta till Frankrike och driva pensionat, vilket kanske inte blir fullt så glamouröst som de tänkt sig.
  • Doctor Sleep – Stephen King: Fortsättningen på The Shining. Jättebra driv, spännande läsning. Jag brukar tänka att det inte känns så viktigt att läsa King-böcker, men det är ju nästan alltid tokspännande.
  • The Noodle Maker – Ma Jian: Nobelpristagare. Bra, men åh, det gick trögt. Noveller i en ramberättelse, inte riktigt min grej. Ganska… sjuk, bitvis. Den enda boken jag bloggade om på mina boksidor i år.

Doctor Sleep var bäst i år.

Läser en väldigt bra bok nu som jag hållit på med ett bra tag 2014 också, men jag räknar ju böcker till det år jag läser ut dem, så den kommer tyvärr inte med här. Får se hur den står sig 2015. :) Det är Min mormor hälsar och säger förlåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.