Äntligen kapitelböcker!

Äntligen har jag kommit igång ordentligt med att läsa kapitelböcker för Ava! Det är senare än jag hade önskat, dels för att hon har föredragit bilderböcker och dels för att det har varit svårt att läsa koncentrerat eftersom Sander i stort sett alltid är med när vi läser och han helst vill läsa annat (milt uttryckt). Jonas har läst flera ganska avancerade böcker med henne tidigare, t.ex. Bilbo, Mumin och Lille prinsen, med varierad entusiasm från barnet. Det vill säga, hon har nog uppskattat det, men samtidigt behållit en viss skepsis till kapitelboksformatet.

Men nu! Nu vill hon! Och det har funkat med Sander på lite olika sätt. Han får välja en enklare bok som vi också läser, såklart. Han älskar att läsa böcker!

Det var Lillebror och Nalle som blev vår inkörsport till tyngre läsning. Den var så bra att Ava glömde bort att hon inte vill läsa kapitelböcker. Och sedan följde två nya succeer: Megakillen – den stora hemligheten och Tam tiggarpojken.

Vi köpte en LasseMaja på bokrean, Biblioteksmysteriet, så den står näst på tur (jag har försökt läsa Kärleksmysteriet för henne en gång i tiden, men det gick väl sådär).

Det finns för övrigt två böcker om Lillebror, åtta om Megakillen och sex om Tam. Lillebror och Tam tror jag definitivt att vi kommer att läsa mer om.

Jag ska sträva efter lite bättre könsfördelning i läsningen också. Det har bara råkat bli killar i alla huvudroller. LasseMaja är ju i alla fall både och – kanske vi provar någon Nelly Rapp senare? Och jag har en del böcker liggande här hemma som jag sett fram emot att läsa med Ava så småningom, t.ex. Janina Kasteviks Slottet av is och Anne Holts Maj-Britt, Mars-Britt och husvagnen.

För övrigt läser hon lite själv också, har börjat med Helena Bross börja-läsa-serie om Axel och Omar (Solgatan 1), som är skriven i versaler. Jag köpte Simskolan till henne för ett tag sedan och sen fick hon den igen när skolan var på biblioteksbesök. :) Och så köpte vi en samlingsvolym med de första tre böckerna på bokrean. Hon har sagt att det är jättekul att läsa själv, men det gäller att det blir av också…

Jag tycker att det här är såå häftigt! (Inga bakslag nu tack!)

3 kommentarer

 1. Visst är det kul med kapitelböcker! Vi har också läst Megakillen, den med pirater, den var helt ok. Gillade nästan den mer än biblioteksmysteriet med Lasse och Maja. Den senaste tiden har Max varit så trött på kvällarna, och vi började på Roald Dahls …. hmmmm… om en flicka med ett magiskt finger, men den har inte varit så uppskattat.

  Svara

 2. Åh, visst är det härligt!
  Vi läste Sandvargen och Hedvigböckerna (och de andra av samma författare) och nu läser vi lite vad vi kommer över.
  Fredrik läste första och andra Harry Potterboken när hon var 5-6 år och det var ett riktigt sömnpiller. Ibland tog jag också upp den och läste nån gammal sida de redan läst och hon märkte ingenting och somnade snabbt… ^^ (Menar inte att HP är tråkig, men den kanske var smått för svår för henne då. ;-))

  Svara

 3. Åh, tack Lisa och Sara för bra påminnelser om vad jag längtat efter att läsa! Roald Dahl har jag inte läst i modern tid, men det vore jättekul. Hedvig har jag recenserat för Barnboksprat och tycker att Frida Nilsson skriver så bra.

  Hur ska vi hinna läsa allt? :)

  Och ska man läsa en bokserie i taget eller blanda hej vilt..? Ojojoj, detta är svårt, men kuuuul!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.