Tågsemester i sommar!

2019-06-25: Inlägget är uppdaterat med en karta.

Harry Potter-studion utanför London. Alltså Warner Bros Studio Tour London – The Making of Harry Potter, för att namnge korrekt. Det började med att vi sa att det vore roligt att besöka den, eftersom familjen är inne i lite av en Harry Potter-period nu. Det enklaste och billigaste vore förstås att flyga till London, men av klimatskäl känns det inte aktuellt. Fördelen med att åka tåg är ju att vi kan få se så mycket annat på vägen också! Så nu har vi bokat en 15-dagars tågsemester med Interrail-kort i sommar.

Har pusslat ihop en mycket spännande resa. Det enda som känns trist är att vi inte kan stanna längre på varje ställe, men det är en avvägning vi gjort. Vi kan inte resa längre tid och färre ställen blir inte heller bra pga i så fall väldigt långa resdagar och well, färre ställen (vi hade såklart kunnat skippa Dorset, men har en stark önskan att det inte bara ska bli storstadssemester)!

Så här blir det:

Dag 1: Stockholm-Köpenhamn. Den här sträckan går inte att boka än, men vi hoppas att vi kommer fram till Köpenhamn tidig eftermiddag och hinner se lite av staden. Bor på hotell nära stationen (dyrt…) eftersom vi åker tidigt morgonen därpå.

Dag 2: Köpenhamn-Fredericia-Hamburg (preliminärt, går ej att boka än). Åker tidigt för att hinna till vår bokade timeslot för att gå in på Miniatur Wunderland – så vi håller verkligen tummarna för att slippa tågförseningar. Bor på hotell skapligt nära stationen och MW. Vill gärna äta hamburgare i Hamburg. :)

Dag 3: Hamburg-Köln-Bryssel. Kommer fram ganska sent, men hoppas hinna promenera en sväng och titta på kissande statyer och sånt. :) Har bokat en AirBnb här så kanske får vi möjlighet att koka lite brysselkål också…

Dag 4: Bryssel-London. Vi åker ganska sent för att få lite mer tid i Bryssel + att man tydligen behöver vara i ganska god tid till Eurostar-tåget som går i tunneln under Engelska kanalen pga incheckning och säkerhetskontroll nästan som på flyget. Har bokat tre nätter på ett hotell i Watford Junction, pga billigt och nära Harry Potter-studion.

Dag 5: Vår dag för generell sightseeing i London.

Dag 6: Harry Potter! Vi fick faktiskt anpassa hela resan efter vilken dag det gick att boka en tidig biljett hit. Det är rysligt populärt.

Dag 7: Vi har bokat tre nätter i ett AirBnb-hus i Weymouth, Dorset. (Där finns det en tvättmaskin, som säkert kommer att vara efterlängtad.) Eftersom vi har Interrail-kort, det går många tåg och platsbokningar inte behövs tänkte vi bara hoppa på något lämpligt tåg. Kanske åker vi till Bournemouth först för en titt där i några timmar innan vi åker vidare till Weymouth? Eller så åker vi senare och ser lite mer i London först, för att sen ta Bournemouth på hemresedagen? Det här tar vi som det kommer. Bournemouth vore kul i alla fall, mycket för att Jonas varit där på språkresa i yngre år.

Durdle door – exempel på natur i Dorset. Saffron Blaze [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Dag 8-9: Det finns så mycket att se i Dorset. Tänker att vi åker en dag västerut och en dag österut. Tanken är att det här ska vara en kontrast till storstadssemestrandet resandet annars består av. Här finns möjlighet till fina naturupplevelser!

Dag 10: Tillbaka till London. Hotell bokat i Wimbledon, pga sjukt billigt, 360 kr för ett familjerum – resans billigaste. Hoppas det är åtminstone hyfsat bra också – det såg ut så, men man vet ju aldrig.

Dag 11: London-Amsterdam. Kommer fram ganska sent, så har bokat två nätter på hotell i Amsterdam för att hinna se något.

Dag 12: Amsterdam.

Dag 13: Amsterdam-Berlin. Att det går direkttåg Amsterdam-Berlin och sen nattåg hem blev nog avgörande för beslutet att ta den här rutten hem. Kul att få se Berlin en liten sväng också, eftersom hela familjen gillade det när vi var där för ett par år sedan (första och enda gången barnen flugit flygplan). En natt på hotell nära stationen.

Dag 14: Nattåg Berlin-Malmö på kvällen, med Snälltåget.

Dag 15: Malmö-Södertälje med Snälltåget och sen pendel och tunnelbana hem. (I samma bokning som Berlin-Malmö, för då ska de tillsammans som jag tolkat det räknas som den inresa man får ha till sitt eget land.)

Några reflektioner:

  • Det känns superkul! Om än potentiellt lite stressigt… men hoppas att det kommer att funka bra.
  • Jag ser såklart fram emot att få geocacha på flera nya ställen, framförallt att jag kommer att kunna samla tre nya länder – Belgien, England och Nederländerna.
  • Det är lite pyssel att sy ihop tågresor såklart. Det är mycket välkommet att det pratas om att förbättra och förenkla för tågresenärer. Men det är faktiskt inte jättesvårt ens nu. Eller, de svåraste grejerna var bokningssajter som det faktiskt var fel på… som att Eurostars internetbetalning inte funkar (vilket de tydligen vet om, ändå låter de en gå igenom hela processen med inmatning av alla uppgifter för att sen få felmeddelandet, alltså, va?!) och att DB påstår att biljetter är slut när de egentligen inte börjat säljas än.
  • Mycket bra att passa på att Interraila medan båda barnen är under 12 år, för då är själva Interrail-kortet gratis för dem (platsbokningar tillkommer precis som för vuxna).
  • Någonstans fanns väl ett önskemål om att göra lite mer av en klassisk tågluff, alltså där allt inte är bokat… men det blev svårt. Harry Potter, Miniatur Wunderland, Eurostar och Snälltåget förstod vi att de måste bokas i förväg. Och då måste man ju nästan boka allt annat också. Nu känns det mest skönt att veta att vi fått tag på vettiga familjerum till alla nätter och att vi inte riskerar att behöva ta hotellrum för flera tusen för att det är det enda vi hittar…
  • Gruppen Tågsemester på Facebook rekommenderas varmt för alla som är intresserade av att resa med tåg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *