Fotbollstårtan, liten bakrapport

Sander fick alltså en rund fotbollstårta till sin 8-årsdag. Rund som i SFÄRISK! Eller sfärisk-ish med hembakad charm såklart.

Jag fick ju en massa bakgrejer i födelsedagspresent av familjen och bland annat just en bollform:

Det var inte helt enkelt att använda den, men jag är glad att jag ändå fick ihop en boll och sugen på ett nytt tillfälle att testa med lite lärdomar i bagaget.

Första lärdomen var att det går åt sjukt mycket smet. Jag gjorde en omgång med för lite smet först och fick göra om med dubbelt så mycket smet som jag brukar ha till en vanlig tårta.

För lite smet…
Mycket bättre! Nu hårda toppar att skära av.

Sen försökte jag dela den undre halvan och ha sylt i. Det är sjukt svårt att att skära raka och jämna lager av en halvsfär! Så det blev ganska snett… Vågade inte skära toppen också så det blev bara sylt i undre och vaniljkräm mellan, sen massiv övre halvsfär. (Borde väl ha vänt på dem, men hade redan skurit av lite av toppen så den undre skulle stå stadigare.) Det gick… sådär. Det började läcka ut sylt, trots mitt försök att ha en liten smörkrämsvägg ytterst, och jag gjorde ett försök att täta med smörkräm och kyla tårtan.

Den blöööder!

Nästa gång jag öppnade kylen hade den kollapsat helt…

Åh naj!

Undre halvan var bara att slänga (ok, åt lite också). Toppen fick bli botten och en av de för små halvsfärerna + lite överblivna bortskurna bitar fick bli ny topp. Lade bara vaniljkräm emellan och spacklade med smörkräm. Sen in i kylen igen och hoppas på att slippa ny kollaps…

Boll-ish.

Den klarade sig! Nästa kväll var det då dags för fotbollsmönstret i marsipan. Ytan på tårtan hade stelnat och det kändes knepigt att få “lapparna” att fästa, men jag hade ett ätbart lim som kom till användning.

Lärde mig också att Örebro marsipan (vita) är MYCKET godare än FunCakes (svarta)!

Jag hade lyxat till det genom att köpa utstickare för ändamålet och det var väldigt skönt att spara lite ansträngning där!

Premiäranvände också ny smoother, egentligen bara en lagom böjlig liten plastskiva, men skitbra för att släta ut smörkräm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *