Hoppa till innehåll

En dag på Miltronic

Den här texten är egentligen skriven för “Livet”-sidan, men eftersom den onekligen beskriver min dag tänkte jag låta den vara med här också. Har sprungit runt på jobbet och tagit lite kort, som ska illustrera texten. Vid sådana tillfällen önskar man verkligen att man hade en digitalkamera. Men men… här kommer texten.

Anländer till jobbet klockan 8 och stämplar in. ”Ut arbetad tid idag 0:00.” Mer kommer det att bli! Lämnar väskan i rummet jag brukar hålla till i, matlådan i kylskåpet och går bort till skrivaren för att kolla läget med utskrifterna av dagens kundfakturor. Skrivaren meddelar att pappersfack 2 är tomt, så jag fyller det med en bunt hålade A4 och lägger två buntar i stora facket också. Idag behövde jag inte springa ut på lagret och hämta någon ny kartong med papper, inte heller springa ut och slänga någon tom kartong.

Hämtar den blå postbacken från växeln och börjar sortera posten i olika högar. Miltronic, Miltronic Scandinavia och Fleximark har samma postfack (1022), så det blir några Miltronichögar (små smala kuvert, C5-kuvert. A4-kuvert + eventuellt någon hög med större eller allmänt oformliga försändelser, ofta ska dessa ut till lagret), en liten hög till Miltronic Scandinavia som jag lägger i deras fack borta vid skrivaren och kopiatorn, samt en hög till Fleximark som jag lägger tillbaks i backen. Om ett tag kommer någon från Flexi och gör ett byte – den blå postbacken mot ett kuvert med fakturor från dem.

Hör att skrivaren har tystnat igen, så jag går dit och ser vad som står på. Utmatningsfacket är fullt, meddelar skrivaren, så jag tar bort högen och lägger den bredvid skrivaren, som börjar spotta ut fakturor igen.
En stund senare upptäcker jag att skrivaren har gjort verklighet av sitt hot att tonern snart är slut. Det syns knappt vad det står på utskrifterna. Tillkallar hjälp och Cissi hämtar en ny toner och byter. Karin tar ut nya utskrifter av de fakturor som är för sjaskiga för att skicka.

Sätter mig och sorterar posten. Vi har en svart pärm med olika flikar för alla anställda på företaget, så jag sorterar in vad alla ska ha på rätt ställe. Posten består mest av fakturor, papper på in- och utbetalningar, orderbekräftelser, beställningar, betalningspåminnelser, tidningar och dyl.

Fakturorna sorterar jag upp på varufakturor (kabel och sånt…) och omkostnadsfakturor (fraktfakturor, telefonräkningar, representationskostnader, förbrukningsmaterial…). Varufakturorna ger jag än så länge till Karin, men när hon har semester sen ska jag ta hand om dem. Omkostnadsfakturorna är det jag som gör, men jag behöver hjälp med konteringen av vissa av dem… då får personalchefen, eller annan lämplig person som inte har semester, rycka in.

När all post är öppnad bär jag iväg med pärmen och delar ut posten. I början av sommaren var pärmen sprängfylld och så tung att jag fick ont i armen som bar den, men nu kommer det inte så mycket utöver fakturorna.

Tillbaks från rundan är det dags att ta itu med kundfakturorna. Stor hög idag! Dessutom blev det ju en massa krångel med tonern och papperna har kommit i oordning. Får ta en stund till att ordna upp det… men då har klockan hunnit bli 10.05 och Cissi kommer och säger att det är dags för fredagsfika. Det hade jag nästan glömt! Varje fredag klockan 10 bjuder någon på fika. Min tur blir min sista fredag, vecka 32. Nu är det Cissi som bjuder på muffins och glass.

Efter fikastunden tar jag tag i den rejäla bunten papper och sorterar. Först ska högen delas upp i original och kopior. Efter det går jag igenom kopiehögen för säkerhets skull, idag har det faktiskt slunkit med ett original, så det var tur att jag gjorde det. Högen med kopior är nu klar för att bli insatt i nummerordning (ett fakturanummer kan se ut t.ex. så här: 16020317 – de börjar alltid på 160) i pärmar av tjejen i växeln. Originalen ska jag gå igenom ett par gånger till. Först sorterar jag ut de så kallade ”slaskfakturorna”, de som inte ska skickas. Oftast handlar det om prov- eller ersättningsleveranser, där varorna inte kostar någonting, men man har debiterat 16:50 för en kartong. Med moms blir det 21 kr och det behöver kunden INTE betala. Idag blir slaskhögen större än normalhögen. Det är dåligt…
Högen med godkända fakturor ska sedan gås igenom igen. Kreditfakturor ska upp till Marie (i vanliga fall Berit, men hon är på semester) på försäljningsavdelningen. Fakturor till utlandet, utom Danmark, ska till Annette. Celerofakturor och vissa Volvofakturor ska till Karin så hon får fakturera dem elektroniskt. Det är fortfarande okänt exakt VILKA Volvofakturor som ska ha denna behandling, men jag har i alla fall mentala noteringar om vilka som INTE ska det och endast sådana dyker upp idag. Är vi osäkra skickar vi dem ändå, är det fel kommer de tillbaka. :)

När jag knatar iväg med de olika fakturahögarna noterar jag att en båt åker förbi utanför fönstret… med en lastbil under sig, visserligen. Så är det att jobba i hamnen.

Lunchdags! Plockar med mig min vattenflaska, hämtar matlådan och en gaffel i köket. Stämplar ut 12.04 – ”Ut arbetad tid idag 4.04” – oj, jag måste ha varit punktlig i morse. :) Traskar ner till piren, förbi några andra Miltronicmänniskor som sitter och gottar sig i solen på gräset. Jag har mitt favoritställe ute på piren där jag kan sitta och dingla med benen mot vattnet och njuta av vågskvalpet, solen och alla båtar som åker förbi. Maten är tonfisksallad, väldigt smidigt att ha något som inte behöver micras när man går ut och äter. Mättande är det också med tonfisk, jag känner att jag egentligen fått nog efter halva… men äter ändå. Det är mozzarellaost i salladen också, vilket ger mig Londonflashbacks, eftersom sådan var med på var och varannan macka på cafét. Känns skumt att äta den kall, den ska ju vara varm och seg så att det blir långa trådar när man drar i den. Blir faktiskt ganska trött på den eftersom den nästan inte smakar någonting och konsistensen är allmänt skum. Sitter kvar och njuter i solen tills hela min lunchhalvtimme har gått. Det här är mina tillfällen att bara koppla av och njuta av sommaren! Annars är jag ju så förbenat upptagen…

Stämplar faktiskt in igen efter 28 minuter och tar itu med ”min” hög av det som kom med posten. Några följesedlar sätter jag direkt in i följesedelspämen (de ska sedan häftas ihop med lämplig omkostnadsfaktura), sen är det inbetalningar från postgirot och bankgirot, en centimetertjock hög med papper på betalningar Miltronic gjort till utlandet, samt ”Leverantörsbetalningar”, svenska betalningar.

Börjar med att ta mig an inbetalningarna. Först ska de konteras – dvs man sätter dit en stämpel och fyller i vilka konton pengarna ska bokföras på, ungefär.

Loggar in på SAP och väljer ”FB50 – Registrera HB-dokument” från min meny med Favoriter.

Stöter på problem direkt! Börjar med en betalning till bankgirot från utlandet. De har skrivit ett felaktigt fakturanummer och det finns inte alls någon faktura som ska betalas av dem med det beloppet… Rådgör lite med Karin, lägger sedan beloppet som ett aconto (tillgodo, helt enkelt) och tar en kopia till Inger, som får kolla vad hon vill göra med det när hon kommer tillbaka från semestern.

Lite krångel med postgirot också… stöter på en inbetalning från Posten Sverige AB Postförskott utan någon som helst betalningsreferens. Jaha, liksom..? De har alltså delat ut ett paket mot postförskott. Dags för detektivarbete! Det står faktiskt att paketet delats ut på ett postnummer i Katrineholm, så jag söker bland kunder med det postnumret. Bom. Inte en enda. Okej, söker på Katrineholm i stället och skriver ner de 17 kundnummer som dyker upp. Börjar gå igenom dem och vad hittar jag… rätt belopp, på ett företag som jag vet har en ma
ssa trubbel à la konkurs och inte är kreditvärdiga, de får betala direkt när de får paketen. Det måste ju bara vara rätt! Sådär, avklarat!

Ganska mycket att göra på inbetalningsfronten idag, när jag är klar är det bara en dryg timme kvar av arbetsdagen och jag inser att jag inte kommer att hinna allt idag. Vad ska jag prioritera? Omkostnadsfakturorna ska attesteras innan de blir godkända för betalning och det finns ingen här just nu som kan göra det, så då kan de vänta. Då slipper jag dessutom bekymra mig över den krångliga konteringen just nu. Slaskfakturorna är inte så brådskande… Då åtestår utbetalningarna. Börjar med de svenska… Det innebär i princip att sitta och pricka av en massa belopp som jag har på ett papper mot de som finns inlagda i datorn. Mycket spännande…

När en halvtimme återstår av arbetsdagen börjar jag kontera utlandsbetalningarna. Massa, massa papper… Konteringen är klar ca 5 i klockan sluta, sen får det duga med jobb för idag. Får regga dem på måndag. Ägnar de sista minuterna åt att plocka i ordning lite, skriva klart det här och maila det till mig själv.

”Ut arbetad tid idag 7.32” – Det är toppen med företag som tillämpar kortare arbetsdag sommartid. :)

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *