Hoppa till innehåll

boo.com och IT-bubblan som sprack

Tre unga svenskar, Ernst Malmsten, Kajsa Leander och Patrik Hedelin, startade boo.com 1999. Via sajten skulle de sälja skor och kläder till hippa människor i många länder. Man fick investerare att satsa miljardbelopp och pengarna ströddes till höger och vänster utan några betänkligheter. För att få pengar var det nödvändigt att visa hur stort och lyxigt projektet var; kontor i de finaste kvarteren i flera olika länder, övernattningar på lyxhotell, transport med privata plan…
Situationen var verkligen annorlunda 1999, då internet var en ny marknad fri att erövra, men ändå är det så uppenbart att projektet ska krascha och brinna. Grundarna, tillsammans med rådgivare, gör upp fantastiska försäljningsprognoser och vägrar ens att tänka på vad som skulle hända om de inte uppfylls. Man låter göra en alldeles för avancerad webbsida för att den genomsnittlige surfaren 1999 lätt ska kunna ta del av den. Svårigheten att t.ex. sälja skor som köparen inte fått prova blundar man för eftersom “internet inte är samma sak som postorder” (nähä?). Oavsett vad som ska göras tycks total förvirring råda, det finns ingen tydlig beslutsgång och man ändrar sig och fattar motstridande beslut hela tiden.
Författaren har intervjuat berörda personer, men Ernst Malmsten och Kajsa Leander valde att inte medverka, eftersom de redan var inblandade i ett annat bokprojekt. Kanske är det därför som berättelsen ibland känns ganska vinklad. Trots detta är det mycket intressant läsning och precis som den förra boken jag läste, Microslavar, får denna mig att fundera på vad jag skulle kunna pyssla med i framtiden.
boo.com blev ett fiasko, men grundarna fick ändå vara med om ett storartat projekt och skaffa sig betydande erfarenheter inom företagsvärlden. De levde lyxigt, men arbetade hårt. Jag tror inte att de idag ångrar projektet, med tanke på allt de upplevt. Som läsare kan man inte låta bli att tänka “om ni hade gjort si och så kanske det hade funkat”. Pojkvännen har också läst den, och precis avslutat Ernst Malmstens bok som är mitt nästa läsprojekt. Alltså har det blivit en hel del boo-prat oss emellan på sistone. Det om något tyder väl på att det är en intressant och läsvärd bok?

BokinfoTitel: boo.com och IT-bubblan som sprack
Författare: Lindstedt, Gunnar
Publicerat iBöckerVardagsliv

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *