Hoppa till innehåll

Flowers for Algernon

Det här är en gammal favorit, som jag blev tvungen att läsa om efter att ha sprungit på den i en bokhandel i Göteborg. Det är den allra första boken jag skrev om på den här sidan, inte för att jag läst den precis då, utan för att jag mindes den som otroligt läsvärd och ville tipsa andra om den.

Boken är skriven i dagboksform av den efterblivne Charlie Gordon. Han skriver för att läkarna säger att han måste dokumentera allt som händer med honom; han ska nämligen vara med i ett oerhört viktigt experiment. Ingen människa har någonsin varit med om det tidigare, däremot musen Algernon. Algernon har blivit det Charlie helst av allt vill vara; smart! Charlie är övertygad om att livet kommer att bli bättre om han får bli smart och äntligen kan läkarna genomföra operationen!

Experimentet ser ut att fungera väl. Det märks tydligt på Charlies sätt att skriva att hans intelligens ökar. Han förstår mer och mer hur saker hänger ihop. Men leder det alltid till lycka? Plötsligt förstår han att hans vänner inte skrattar med honom, utan åt honom… och att plötsligt upptäcka sin sexualitet i trettioårsåldern blir såklart lite bökigt.

Charlie blir ett geni, men hur kommer det hela att sluta? Efter ett tag börjar Algernons beteende att bli underligt… ska Charlie följa samma spår? Boken är väldigt spännande och gripande. Det är fascinerande att se hur Charlies personlighet förändras i takt med hans intelligens. Detta är faktiskt en av mina favoritböcker! Dess svenska namn är Blommor till Algy eller något lika märkligt… fast jag har aldrig sett den.

BokinfoTitel: Flowers for Algernon
Författare: Keyes, Daniel
Publicerat iBöckerVardagsliv

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *