Särskrivningshärke!

Har ägnat en del tid de senaste dagarna åt att plugga marknadsföring inför tisdagens munta. Har inte boken, men däremot en sammanfattning av den som är riktigt plågsam att läsa. Full av särskrivningar, andra skrivfel och olika översättningar av samma ord. Jag kan i alla fall inte läsa en mening som “Detta kan åstadkommas genom hög kvalitativa produkter” utan att haka upp mig. Exemplen är oändliga…

Det är ganska fascinerande egentligen, hur olika människor ser på skrivet språk. Jag är väldigt känslig, jag kan i princip inte läsa utan att upptäcka fel när de förekommer. Därmed inte sagt att jag är perfekt själv, såklart, men en viss känsla för språklig korrekthet har jag i alla fall. Andra människor kan verkligen tycka att det inte spelar någon roll alls. Vissa skriver som krattor och det behöver inte alls ha någonting med intelligens att göra, man kan vara mattegeni men inte kunna stava för fem öre…

Särskrivningar stör verkligen ordbilden, som faktiskt kan vara viktigare än man tror. Finner följande text fascinerande: “En vestenkalpig unsdernöking gjord vid ett untivseriet i Enlgand har visat att utfiall de två fösrta och de två sista botskevärna i alla orden i en text är ritkigt plecarade, spelar det liten roll i viklen orgnindslöfjd de övirga boskvätrena i orden kommer. Tetxen är fullt läbsar t.o.m. om de andra bokestävrna kommer hullorebmuller! Detta eftorsem vi inte läser varje enkisld botksav, utan ser bidlen av ordet som hehlet.” (lånad från susning.nu)

Det stämmer verkligen. Det stör mig inte alls lika mycket som särskrivningar (som stör ordbilden). Fast jag brukar se omkastningar och irritera mig lite lätt.

Annars… det lutar åt att jag väljer profilen “Säkra interaktiva datorsystem”. Har funderat en hel del på kurser jag vill läsa. Kul att för en gångs skull få välja lite själv. Nu är jag så sugen på att läsa de valfria kurserna att jag inte längre längtar lika mycket efter att läsa språk nästa år… men det kommer nog tillbaka, hoppas jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *