Hoppa till innehåll

I, Robot

*** Varning för spoilers ***

Robotar i framtiden, byggda att leva efter tre regler:
1) Skada aldrig en människa
2) Lyd alltid en människa, om det inte innebär att lag 1 bryts
3) Försvara dig själv, om du kan göra det utan att bryta mot lag 1 och 2

Snälla, laglydiga, trevliga robotar som följer reglerna, eller robotar som utvecklas att tänka själva och göra vad de vill? Gissa!

Åh… den här filmen började så bra! Jag kunde till och med bortse från den uppenbara produktplaceringen (Will Smith var tvungen att skryta om sina skor, vintage 2004… filmen utspelar sig alltså om 30 år men gör ändå reklam för dojor som säljs idag) en bra bit in i filmen och tycka att den var riktigt intresseväckande. Ända fram tills hundratals robotar attackerade Smiths karaktär i biltunneln, ungefär… Då blev det bara dålig action utan någon som helst trovärdighet. Några spännande scener följde efter det, men det mesta kändes rätt lamt. Filmmakarna får i alla fall creds för att hjälten och hjältinnan inte hånglade upp varandra på slutet, det hade varit riktigt lågt. Givetvis var det en svart och en vit karaktär som inte hånglade upp varandra, så alla antirasister får mer stöd i tron att filmvärlden inte tillåter relationer över rasgränserna… en fråga jag inte tänker ta ställning till utan mer research, men visst är det intressant.

The Hollow Man var nog den största filmbesvikelse jag hittills råkat ut för, men den här stör mig också rejält. Det hade ju kunnat bli så bra!

FilminfoIMDB: I, Robot
Regissör: Alex Proyas
År: 2004
Omdöme (1-5): 3
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *