Hoppa till innehåll

Realtidsprocesser och reglering

…är det dags att plugga nu. Jag är inte alls sugen, faktiskt. Däremot är jag glad för en trevlig bok jag råkade hitta på biblioteket, “Signaler och system med tillämpningar” (ISBN 9147052341). Har nog aldrig orkat läsa om signaler lika länge som jag orkat läsa i den… det brukar vara så fruktansvärt tråkigt, men den här boken känns ganska trevlig på något sätt. Ett hett tips till den som behöver kunna signalteori alltså. Förhoppningsvis kommer den att kunna lära mig reglerteknik också. Det som är bra med tentan är att man får ha böcker med mig till reglerteknikdelen, nästan vilka man vill om man bara anmäler sitt val först.

Nog för att det är rätt okej att läsa den boken, men det är verkligen en fröjd att läsa Liftaren och jag skulle såklart hellre läsa den nu. Jag har precis kommit in på andra boken av de fem i samlingsvolymen. Jag gillar verkligen att allt ser så lätt ut, när man läser saker verkar det som att författaren bara friformar lite, flummar ihop något som låter kul, men senare inser man att det fanns en mening med varenda detalj. Ingenting skrivs “bara för att”, utan allting återkommer, vidareutvecklas och knyts ihop. Det är fascinerande. Svammel som bildar logiska enheter!

Jag skulle gärna vilja börja skriva “dagens liftarcitat”, men det är lite svårt eftersom boken faktiskt innehåller ganska få one-liners. Det mesta hänger ihop med saker… men okej, något litet citat får det bli ändå:

“…on the planet Earth, man had always assumed that he was more intelligent than dolphins because he had achieved so much – the wheel, New York, wars and so on – while all the dolphins had ever done was much about in the water having a good time. But conversely, the dolphins had always believed that they were far more intelligent than man – for precisely the same reasons.”

Vidare får vi veta att människan faktiskt bara är den tredje intelligentaste varelsen på jorden. Det ni.

Nu ska jag testa några signalgrejer i Matlab; tänk vad den där boken (signalboken nu alltså, inte Liftaren) lyckas inspirera mig!

Publicerat iBöcker

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *