Hoppa till innehåll

En helt ny värld

Det är lite annorlunda att plugga japanska i Göteborg mot att plugga IT i Linköping. Först och främst är det det där med schemat. I Linköping är det väldigt strikt och nåde den som rör om i rutinerna: föreläsningar och lektioner ligger 8-10, 10-12, 13-15 och 15-17, ibland även fram till 21. Akademisk kvart tillämpas alltid (utom vid tentor och enligt somliga gäller detta även vid vissa labbar) och det är alltid rast mellan hel och kvart över. 12-13 är den heliga lunchtimmen och då ska man vara ledig och äta mat.

Här råder fullständig schemaanarki. Man kan börja både hel, kvart över och halv. Ingenting hindrar schemat från att börja klockan 12 eller på annat sätt inkräkta på den heliga lunchtimmen. Passen tycks ligga lite hur som helst och det finns inget tydligt system för raster, ibland blir det rast när föreläsaren blir trött och andra gånger kör man glatt på i 1,5 timme.

Inte för att jag direkt har något emot det, jag är ju trots allt väldigt sparsamt schemalagd. Det är mest en skillnadsbetraktelse…

Dessutom är det en värld av skillnad rörande miljön. Där Linköping har platta industribaracker och taffligt målade studentmaskotar har Göteborg flotta hus, parker och näckrosdammar (okej, bara en). De flesta institutioner liknar snarast miljonärsvillor. Föreläsningssalarna jag sett hittills (bara två) har dock känts väldigt alldagliga.

Och så är såklart själva språket en helt ny värld…

Nu har jag gått i skolan i två dagar. Vi har läst grammatik (språkvetenskapliga elementa) och hiragana, alfabetet alltså. Det är fruktansvärt mycket folk än så länge, två grupper av oss som går grundkursen och dessutom folk från Handels med Japaninriktning. Nästa vecka kommer jag att få se vilka som är med i min grupp och kanske blir det lite lättare att hålla reda på och lära känna folk då. Det brukar ju inte vara så svårt när man börjar en ny klass, men nu är det ju så få tillfällen i veckan som vi ses… hur ska det gå?! :) Jag har träffat ett par människor som verkar trevliga och det vore såklart fint om vi är i samma grupp.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *